Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Πρώτη επίσκεψη υπ. Εξωτερικών της Κίνας εδώ και 11 χρόνια στη Βόρεια Κορέα.

Ο Ουάνγκ Γι έφτασε στην Πιονγιάνγκ για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Κίνας εδώ και 11 χρόνια στη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο μιας ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής των ηγετών των δύο κορεατικών κρατών την περασμένη εβδομάδα.

Η διήμερη επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής δραστηριότητας στην κορεατική χερσόνησο, λίγες εβδομάδες πριν από την ιστορική συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τον κ. Ουάνγκ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Γιονγκ, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Κιλ Σονγκ και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο Ουάνγκ Γι και ο Ρι Γιονγκ Χο είχαν ήδη συναντηθεί στις αρχές του Απριλίου στο Πεκίνο, μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη στην Κίνα του ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο τελευταίος, ο οποίος πραγματοποιούσε τότε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2011, είχε συναντήσει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο Ουάνγκ Γι είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας που επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα από το 2007.

Πρόκειται για μια σπάνια επίσκεψη, η οποία δείχνει τις διακυμάνσεις στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους στον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Ο τέως πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο είχε πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ το 2009.

Η Κίνα είναι με απόσταση ο κύριος διπλωματικός και οικονομικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο μετά τις βορειοκορεατικές πυρηνικές δοκιμές, το Πεκίνο εφαρμόζει αυστηρά τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ, οι οποίες έχουν στόχο να ανακόψουν την πορεία των προγραμμάτων βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ.