Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

ΠτΔ προς Μοσκοβισί: Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πληρώσει για λάθη που δεν είναι δικά του

«Αυτό που κάνατε για την Ελλάδα ήταν μια προσφορά για την ίδια την Ευρώπη» τόνισε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Σας υποδεχόμαστε σε μια στιγμή που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, τους Έλληνες, όταν πια έχει τελειώσει το τελευταίο μνημονιακό πρόγραμμα και έχει επέλθει συμφωνία στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους» είπε ο κ. Παυλόπουλος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη συμβολή του στην εξέλιξη αυτή.

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική ήταν η συμβολή σας. Αλλά θέλω, επίσης, να σας επισημάνω ότι αυτό που κάνατε για την Ελλάδα στην ουσία ήταν μια προσφορά για την ίδια την Ευρώπη, γιατί εξασφαλίζοντας την πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη, στην ουσία, διασφαλίσατε την συνοχή της Ε.Ε. και ιδίως της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «λάθη» που έγιναν κατά την εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα, τα οποία, όπως επισήμανε, δεν οφείλονται στους Έλληνες, εκφράζοντας την παράκληση στη νέα περίοδο μετά τα μνημόνια να ληφθεί υπόψη ότι δεν μπορεί να πληρώσει γι’ αυτά ο ελληνικός λαός.

«Μπαίνουμε στην φάση της εφαρμογής ενός άλλου προγράμματος, με πολύ διαφορετική νοοτροπία, πολύ διαφορετικό περιεχόμενο. Είναι το πρόγραμμα που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, πρόγραμμα μετά την μνημονιακή εποχή. Σ’αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα έχουμε, η παράκληση είναι – και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το διεκδικήσουμε εμείς, οι Έλληνες, εν ονόματι της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της Ε.Ε. – να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πολλές από τις θυσίες του ελληνικού λαού, για να μείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, έγιναν από λάθη που δεν οφείλονται στην Ελλάδα» σημείωσε για να προσθέσει:

«Είναι γνωστό ότι ιδίως το πρώτο μνημόνιο είχε πολλά και σημαντικά λάθη από την αρχική του κατασκευή. Αυτά τα λάθη, που τα πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός, δεν είναι δικά του λάθη. Ξέρουμε τα λάθη που κάναμε εμείς. Ορισμένα όμως λάθη δεν είναι λάθη των Ελλήνων. Παράκληση θερμή στο πρόγραμμα που θα έχουμε σ’αυτή την νέα εποχή που, το τονίζω, δεν έχει να κάνει τίποτα με τα μνημονιακά προγράμματα που ξέραμε μέχρι τώρα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει όλο το κόστος για λάθη που δεν είναι δικά του».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει