Ρ. Σβίγκου για Σκοπιανό: Βρισκόμαστε σε καλό σημείο

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στις διαπραγματεύσεις» για το Σκοπιανό δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, προσθέτοντας ότι «μένει να δούμε αν θα υπάρξει κατάληξη σε αυτή τη φάση ή αν θα χρειαστούν και νέες διαπραγματεύσεις ώστε να καλυφθεί η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες».

«Σίγουρα βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο, με την έννοια ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές για την επίλυση του ονοματολογικού» δήλωσε η κ. Σβίγκου μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM. Όπως διευκρίνισε, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει δυο προϋποθέσεις: από τη μια τη σύνθετη ονομασία και από την άλλη το να ισχύει αυτή η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, πράγμα, το οποίο προϋποθέτει και εξ’ ορισμού την αναθεώρηση του Συντάγματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με βάση την εθνική γραμμή η οποία έχει διαμορφωθεί από το 2008» και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «έχει αλλάξει πάμπολλες θέσεις τους τελευταίους μήνες» για το ονοματολογικό.

«Δεν είναι δυνατόν μια παράταξη που έχει τη φιλοδοξία μια μέρα να κυβερνήσει αυτή τη χώρα να μην μπορεί να εκφράσει θέση για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα, το οποίο μάλιστα έχει κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στη σημερινή κυβέρνηση και, βέβαια, από τη Ν.Δ., που όλοι θυμόμαστε το πώς είχαν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις και το πώς έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά» παρατήρησε, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του».

«Υπερώριμη η αλλαγή στις περιφέρειες»

Η κ. Σβίγκου κατηγόρησε επίσης τη Ν.Δ. ότι «δεν κάθεται να συζητήσει με την κυβέρνηση και με τα υπόλοιπα κόμματα για υπερώριμες αλλαγές όπως είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και συμψηφίζει δυο άσχετα θέματα, που είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών».

«Η Ν.Δ. γνωρίζει και έχει δηλωθεί και τις τελευταίες μέρες σε όλες τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ότι είναι θετική η κυβέρνηση στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, πράγμα που αφορά κυρίως τα παιδιά που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Αυτό δήλωσε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από εκεί και πέρα, δεν γίνεται η Ν.Δ. να συμψηφίζει δυο άσχετα θέματα και πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα ποια είναι η στάση της, όσον αφορά το σπάσιμο των περιφερειών, και να μην κρύβεται πίσω από ένα άλλο θέμα» ανέφερε.