Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Reuters: H ελάφρυνση του χρέους περιορίζει τους «πόνους» των ελληνικών τραπεζών

H ελάφρυνση του χρέους περιορίζει τους «πόνους» των ελληνικών τραπεζών. Aυτό επισημαίνεται σε άρθρο γνώμης του Reuters, αν και διευκρινίζεται ότι οι προκλήσεις επιμένουν, καθώς «έχουμε να κάνουμε με την Ελλάδα».

«Αυτή τη φορά είναι αλλιώς: οι λέξεις αυτές προκαλούν ανατριχίλα στους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών, ύστερα από πολλές ανακεφαλοποιήσεις, που πυροδοτήθηκαν από νέες κρίσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές θέτει τις βάσεις για μία μακροβιότερη ανάκαμψη» γράφει ο Κρίστοφερ Τόμσον στη στήλη Breakingviews.

Ο αρθογράφος υπενθυμίζει ότι οι μετοχές των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών επιδόθηκαν αρχικά σε ράλι στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup, καθώς η ελάφρυνση του χρέους απομακρύνει βραχυπρόθεσμους φόβους για μία νέα οικονομική κατάρρευση και επομένως είναι θετική για την πιστωτική ζήτηση και τις αποτιμήσεις του ενεργητικού τους.

Όπως εξηγεί το χαμηλότερο κόστος δανεισμού του κράτους θα μεταφραστεί πιθανότατα σε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και για τις ίδιες, ενώ οι υψηλότερες αποτιμήσεις θα ενισχύσουν την αξία των ομολόγων τους ύψους 10,7 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει το ποσοστό των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να ανέρχεται στο 48,5% του συνόλου. «Αν και έχει μειωθεί από το 50,5% πυο ήταν πέρυσι, οι τράπεζες δεν κινούνται ακριβώς προς το στόχο του 35% έως το 2019» παρατηρεί.

Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι «οι πρόσφατες πωλήσεις τόσο εξασφαλισμένων όσο και μη εξασφαλισμένων κόκκινδων δανείων δεν περιελάμβαναν νέες μεγάλες απομειώσεις ενεργητικού εκ μέρους των τραπεζών», σημειώνει ο συντάκτης και θυμίζει τις πρόσφατες σχετικές συμφωνίες της Τράπεζας Πειραιώς.

«Έχουμε όμως να κάνουμε με την Ελλάδα. Το δημόσιο χρέος παραμένει 180% του ΑΕΠ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συμφωνία σημαίνει πως η χώρα γυρίζει σελίδα. Οι μέτοχοι των τραπεζών θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά κέρδη, εάν η υπόσχεση αυτή δεν σημαίνει τα ίδια με εκείνες των προκατόχων του» καταλήγει ο αρθογράφος.