Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Μαγνησίας

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Μαγνησίας, πραγματοποίησε την Πέμπτη – 25/10/2018 τη Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Η ανταπόκριση από τα μέλη του συλλόγου και των νέων μελών που γράφτηκαν πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης ήταν ικανοποιητική. Στόχος της Γ.Σ. ήταν να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι της περιοχής για τις αποφάσεις του 22ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας και για το πρόγραμμα δράσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εκ μέρους της Διοίκησης Γεώργιος Ρούσσας – πρόεδρος  του συλλόγου έκανε την εισήγηση για τα παραπάνω θέματα παρουσιάζοντας την πλούσια δράση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ & Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών.

Από την εισήγηση  αναδείχθηκαν όλες οι πλευρές της δράσης των συνταξιούχων  με πλούσιο προβληματισμό για όλα τα δεινά που έχουν προξενήσει οι μέχρι τώρα αντισυνταξιουχικές, αντιλαϊκές κυβερνήσεις καθώς και η σημερινή που συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση στις ρημαγμένες μας συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ.

Το συνέδριο  ενέκρινε και επιβεβαίωσε την ορθότητα του αγώνα χωρίς αναμονές και συμβιβασμούς μέχρι τη δικαίωση των συνταξιούχων τοποθετώντας στην πρώτη γραμμή της πάλης του τα  προβλήματα των συνταξιούχων τους.

Το συμπέρασμα που βγήκε είναι, ότι «οι συνταξιούχοι πρέπει να μαζικοποιήσουν τα Σωματεία τους να συμμετέχουν καθημερινά στον αγώνα και  στη προσπάθεια που κάνει η Ομοσπονδία για την μεγαλύτερη ανταπόκριση στις μάχες που έχουμε μπροστά μας από κοινού με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων που πάνω από 20 χρόνια με τις αποφάσεις της βοηθά την ανάπτυξη του διεκδικητικού κινήματος των συνταξιούχων όλων των ταμείων.

Είναι πολύ σημαντική η μαζικοποίηση και αλληλεγγύη  στους αγώνες που έρχονται, πρέπει να πιστέψουμε στην δύναμη που έχουμε ενωμένοι, να πιστέψουμε στον εαυτό μας, να διεκδικήσουμε και να αφήσουμε στην άκρη την μοιρολατρία  ότι «δεν γίνετε τίποτα». Να αποβάλουμε την απογοήτευση για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων.

Έχουμε ζωντανό παράδειγμα στην περιοχή μας, αυτό που έγινε στις 9/10/2018,  μετά την συγκέντρωση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μαγνησίας πορευτήκαμε μέχρι το Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκφράσαμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των καθαριστριών, αντιδρώντας στην απόφαση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να προχωρήσει στην παράδοση της καθαριότητας του ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο προχωρώντας σε απολύσεις των σχεδόν 30 εργαζομένων καθαριστριών στα κτίρια του Βόλου και της Λάρισας.

Εκτός από το ψήφισμα των συνταξιούχων που διαβάστηκε στην απεργιακή συγκέντρωση επισκεφτήκαμε με την αντιπροσωπεία των ταξικών σωματείων το Πρυτανικό Συμβούλιο, μαζί με το σωματείο καθαριστριών/των νομού Μαγνησίας και φορέων της περιοχής και απαιτήσαμε  άμεσα να σταματήσουν τον απαράδεκτο διαγωνισμό και να μην γίνει καμία απόλυση.

Επίσης, ζητήσαμε άμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά

και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μετά από απαιτήσεις της αντιπροσωπείας, ο Πρύτανης αποδέχτηκε να αποσύρει το ρατσιστικό διαγωνισμό που προέβλεπε την πρόσληψη των καθαριστριών που να είναι κάτω από 25 χρονών και να είναι ανύπαντρες.  Η δύναμη μας είναι η ενότητα στη δράση, στην ταξική αλληλεγγύη.»

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε ο Πάλμος Παναγιώτης– Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας μας που ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους συνταξιούχους για την απόφαση του ΠρωτοδικείουΘεσσαλονίκης.

Επίσης επισήμανε, «ότι πρέπει να σταματήσουν οι συνάδελφοί μας να τρέφουν αυταπάτες που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες, ότι με προσφυγές στην δικαιοσύνη θα μας επιστραφεί ότι μας έχει αφαιρεθεί. Οι πολιτικές που ακολουθούνται από όλες τις κυβερνήσεις δεν έχουν μόνο στόχο τα οικονομικά, στοχεύουν μακριά να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, τις συλλογικές συμβάσεις, τα ωράρια εργασίες. Ότι με αγώνες και θυσίες κερδίσαμε, θέλουν φθηνή εργατική δύναμη και ανάπτυξη για μια χούφτα εκμεταλλευτές, θυσιάζοντας τα δικαιώματά μας.

Με τους αγώνες μας είχαμε κάποια χειροπιαστά (όπως ήδη έχουμε αναφέρει) αποτελέσματα. Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας που αυτή την χρονιά έχουν ξεπεράσει τις εκατό σε όλη την χώρα, αναγκάσαμε την κυβέρνηση να αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους τις αυθαίρετες περικοπές για την υγεία του ΕΟΠΥΥ, δίχως προσφυγές, δικαστήρια και αιτήσεις. Σωστά χειρισθήκαμε τα ζητήματα των αυθαίρετων παρακρατήσεων για την εισφορά αλληλεγγύης και την διαφορά στις επικουρικές συντάξεις.»

Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα:  «…απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση να εφαρμόσει της αποφάσεις του ΣτΕ του Ιούλη του 2015 και να αποδώσει σε όλους του συνταξιούχους τα δώρα τους και τις διαφορές που προκύπτουν στις συντάξεις.

Επίσης ζητάμε άμεσα, με παρέμβασή του Υπουργείου Εργασίας να σταματήσει  το αίσχος της εκμετάλλευσης των συνταξιούχων με αφορμή την έκδοση δικαστικών αποφάσεων και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, όπως με την  επιστροφή των παρακρατηθέντων από την υγεία και την εισφορά αλληλεγγύης από τις επικουρικές, και να αποδώσουν αυτά που ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς να προσφεύγουν σε αιτήσεις, δικαστικές αγωγές και προαπαιτούμενα με πολιτική απόφαση.»

Στο τέλος της Γ.Σ. διαβάστηκε από τον Γ. Γραμματέα- Κων/νο Τζουμπουσλή  το υπόμνημα που θα αποστείλει ο σύλλογος μας στο Υπουργείο Εργασίας. Το υπόμνημα εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συνταξιούχους που πήραν μέρος στην Γ.Σ.και το πρόγραμμα δράσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι της Μαγνησίας θα συμμετέχουν  στην απεργία του εργατικού κινήματος στις 14/11/2018, στις 19 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη όπου θα πάρουν μέρος η Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη καιστις 15/12 στη μεγάλη Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα.

Οι Διοίκηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει