Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση,βρίσκεται ανάμεσα σε Μεσοπρόθεσμο και Σκοπιανό

Σε δύσκολη θέση φέρνει την κυβέρνηση η άρθρο προς άρθρο αποκάλυψη του Μεσοπρόθεσμου που πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή ως την ερχόμενη Πέμπτη και η ενιαία στάση της αντιπολίτευσης ότι αποτελεί τέταρτο μνημόνιο με εξαιρετικά σκληρούς όρους (μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση ΕΝΦΙΑ, δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για την περίπτωση μη εκπλήρωσης όρων, νέα αύξηση της φορολογίας σε μεσαία και ασθενέστερα στρώματα κ.λπ).

Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και της αισιοδοξίας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δοκιμάζεται για άλλη μία φορά, ενώ στο Μαξίμου περιμένουν το τηλεφώνημα Ζάεφ για να αλλάξουν την ατζέντα, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι εφόσον τα Σκόπια αποφασίσουν να προχωρήσουν, οι εξελίξεις στο θέμα θα είναι άμεσες.

Η κυβέρνηση επιμένει να εκφράζει την αισιοδοξία της για άμεση συμφωνία, παρά την εικόνα της μίας καθυστέρησης να διαδέχεται την άλλη.

Η Αθήνα προσπαθεί να διαβάσει την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων από τη θετική της πλευρά. Στην κυβέρνηση λένε δηλαδή ότι από την ανακοίνωση του Σαββάτου φάνηκε πως Ζάεφ και Ντιμιτρόφ είναι στην ίδια γραμμή αλλά και ότι τα Σκόπια παραμένουν στις ράγες του διαλόγου και στην κατεύθυνση της εξεύρεσης συμφωνίας. Υποβαθμίζει την παράμετρο τα Σκόπια να προσπαθούν από τη δική τους πλευρά να κερδίσουν βήματα στο blame game που είναι σε πλήρη εξέλιξη για το ποιος θα χρεωθεί ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι στόχος της γειτονικής χώρας είναι η υπογραφή ενός προσυμφώνου στις Πρέσπες που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ΝΑΤΟ και Ε.Ε., χωρίς να αναλάβουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για την υλοποίηση των βημάτων ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι δρομολογείται αλλαγή του ονόματος που έχει συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, από Severna Makedonija σε North Makedonia, που και τα δύο στα ελληνικά σημαίνουν «Βόρεια Μακεδονία», το ένα όμως είναι στην τοπική γλώσσα και το άλλο στην αγγλική.

Η κυβέρνηση αποδίδει την καθυστέρηση στο εσωτερικό των Σκοπίων και στα προβλήματα που φέρεται να αντιμετωπίζει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Δεν επιβεβαιώνουν όμως ότι τα Σκόπια έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλαγή του όρου για το erga omnes, που για την Αθήνα αποτελεί κόκκινη γραμμή, όπως και η απόρριψη του αιτήματος των Σκοπίων να κάνουν το αίτημα ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και να το αλλάξουν στο όνομα που θα προβλέπει η συμφωνία, όταν αυτή θα ολοκληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του θέματος εντός και εκτός συνόρων, η κυβέρνηση ανέμενε πολύ πιο γρήγορες εξελίξεις που θα άλλαζαν άμεσα και την εσωτερική ατζέντα, αλλά αυτό δεν προέκυψε. Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οριστική εμπλοκή ή επ΄ αόριστον αναβολή στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια θα αποτελέσει πλήγμα προσωπικά για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει επενδύσει πολιτικά στην επίλυση του Σκοπιανού και δεν μπορεί να αρκεστεί στο πού θα καταλήξει το blame game σε περίπτωση αποτυχίας.

Γι΄ αυτό και στο παρασκήνιο πιέζει με κάθε τρόπο για την επίτευξη συμφωνίας καθώς είναι πλέον και μέσο πίεσης προς τον διεθνή παράγοντα στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης για το χρέος και την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχει ήδη ενταχθεί και στον πολιτικό και εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, στο εσωτερικό της χώρας.