Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σε επιφυλακή για τη Λέσβο η κυβέρνηση

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο. Οι επιτελείς του κ. Τσίπρα μείωσαν στο ελάχιστο δυνατό την παρουσίαση στο νησί, προσθέτοντας στο πρόγραμμά του ως ενδιάμεσο σταθμό τη Λήμνο, ενώ απαντώντας στα περί υπερβολικής αστυνομικής δύναμης και τις επτά διμοιρίες που για την ασφάλεια του πρωθυπουργού (οι πέντε από Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ατύπως κάνουν λόγο για κίνδυνο προβοκάτσιας.

Εκεί αποδίδουν και το γεγονός ότι έχει μεταβεί στη Λέσβο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής με ειδικά οχήματα της υπηρεσίας, άνδρες της κρατικής ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ενώ τον πρωθυπουργό θα ακολουθεί και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα παρατηρεί από ψηλά και θα ενημερώνει τις επίγειες δυνάμεις.

Το κλίμα στη Λέσβο, όπως μεταφέρεται από συναδέλφους τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι ήρεμο. Με αιχμή το μεταναστευτικό και την αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδηλώσεις, ενώ ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος του νησιού έχει γυρίσει την πλάτη στο 14ο Αναπτυξιακό Συνέδριο και δε θα συμμετάσχει. Αναμένουν, όπως λένε, μία θετική έκπληξη από τον πρωθυπουργό στο θέμα του ΦΠΑ, την ανακοίνωση παράτασης του μέτρου όπως λένε, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μεταφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στο μεταφορικό ισοδύναμο και θα εξαγγείλει μέτρα για την τόνωση της νησιωτικότητας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση καταγγέλλει (χωρίς στοιχεία) υπόγεια συνεννόηση ανάμεσα στις δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Χρυσής Αυγής με στόχο τη διαμόρφωση εκρηκτικού κλίματος, κατά τις – λίγες τελικά – ώρες που θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός στο νησί.

Το πρόγραμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας, πριν πάει στη Λέσβο, θα επισκεφθεί τη Λήμνο, όπου θα επισκεφθεί το Δημαρχείο στη Μύρινα και θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, στη συνέχεια, θα επισκεφθεί την 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ στις 12:00 θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι Λήμνου.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Λέσβο, στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου.

Στις 18:00 ο κ. Τσίπρας θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ στις 19:30 θα πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.