Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σεντένο: Η Ελλάδα οδεύει προς επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο

H Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υυποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα, στις Βρυξέλλες. Όπως υπογράμμισε, με βάση και τη δική του εμπειρία στο υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας, δύο είναι τα κλειδιά της επιτυχίας: η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, με τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος και να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη του προγράμματος θα συνεχιστούν με την εναλλαγή των «πολιτικών κύκλων».

Σχετικά με το τι ακριβώς θα ακολουθήσει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα «εργαλεία» και όλοι οι «μηχανισμοί» που υπάρχουν και αν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η εμπιστοσύνη των αγορών και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, είπε.

«Η Ελλάδα έχει περάσει τα πιο δύσκολα στάδια» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία, που έρχονται από την ελληνική οικονομία στις Βρυξέλλες είναι άκρως ενθαρρυντικά. Η χώρα έχει επιστρέψει, όπως σημείωσε, σε ανάπτυξη ήδη από το 2017 και ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές. Υπενθύμισε ότι το Eurogroup έχει συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με τον πλέον ομαλό τρόπο και ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, εκτός από δύο που εκκρεμούν, ενώ η γενική αξιολόγηση είναι θετική. Όπως εξήγησε, μόλις ικανοποιηθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, θα δοθεί το πράσινο φως για την επόμενη εκταμίευση, μέρος της οποίας θα πάει στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος που θα χρειαστεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

«Αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να εξέλθει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Σεντένο ανέφερε ακόμη ότι τους επόμενους μήνες το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας σε μια «βιώσιμη χρηματοδότηση από τις αγορές». Σημείωσε ότι ακολουθώντας την ομόφωνη δέσμευση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η τεχνική δουλειά για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ξεκινήσει.

Kοιτώντας μπροστά, είπε, η «ιδιοκτησία» των πολιτικών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα. «Το γνωρίζω πολύ καλά αυτό από την εμπειρία μου ως υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας» σημείωσε. Η Ελλάδα θα πρέπει σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup να χαράξει τη δική της στρατηγική, για «υπεύθυνη» διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και μια μακροπρόθεσμη συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει στο Eurogroup.

«Είναι σημαντικό να καθοριστεί το πλαίσιο που θα διέπει την περίοδο μετά το πρόγραμμα, ούτως ώστε η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της και να αφήσει τα χρόνια της κρίσης πίσω» κατέληξε.