Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σεούλ: Η παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων δεν έχει σχέση με την υπογραφή συμφωνιών ειρήνης

Η προεδρία της Νότιας Κορέας ξεκαθάρισε σήμερα ότι το ζήτημα των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη νοτιοκορεατική επικράτεια δεν συνδέεται με την συμφωνία ειρήνης με τη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ακόμη κι αν συναφθεί πράγματι συμφωνία.

«Τα στρατεύματα των ΗΠΑ τα οποία σταθμεύουν στη Νότια Κορέα είναι ένα ζήτημα που αφορά τη συμμαχία ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχει καμιά σχέση με την υπογραφή συμφωνιών ειρήνης», φέρεται να είπε ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κυανού Οίκου, Κιμ Ι-κιόμ.

Το σχόλιο του Νοτιοκορεάτη προέδρου έγινε κατόπιν πιεστικών ερωτήσεων των μέσων ενημέρωσης έπειτα από τη δημοσίευση ενός άρθρου που έφερε την υπογραφή ενός συμβούλου της προεδρίας, του πανεπιστημιακού καθηγητή Μουν Τσανγκ-ιν. Σύμφωνα με το άρθρο, θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η παραμονή αμερικανικών δυνάμεων εάν υπογραφτεί διμερής συμφωνία ειρήνης, μετά τη συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε στην ιστορική διακορεατική σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας να τερματιστεί και επίσημα η σύγκρουση.

Ωστόσο, όπως ανέφερε άλλος αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής προεδρίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η Σεούλ θέλει τα αμερικανικά στρατεύματα να μείνουν, διότι θεωρεί ότι αποτελούν παράγοντα που αποτρέπει συγκρούσεις με -ή ανάμεσα σε- περιφερειακές μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.

Ο εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου επισήμανε ότι ζητήθηκε από τον σύμβουλο της προεδρίας που υπέγραψε το επίμαχο άρθρο ζητήθηκε να πάψει να δημιουργεί σύγχυση για τη θέση του Μουν Τζε-ιν.

Στη Νότια Κορέα παραμένουν σήμερα ανεπτυγμένοι περίπου 28.500 στρατιωτικοί των ΗΠΑ που η Βόρεια Κορέα απαιτεί εδώ και καιρό να αποχωρήσουν. Ωστόσο η κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν δεν περιέχει καμιά αναφορά στην αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτικών. Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια για να υπάρξει «πλήρης αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου και υποσχέθηκαν να μην ξεσπάσει «ποτέ πια πόλεμος» στη χερσόνησο.

Αμερικανικά στρατεύματα σταθμεύουν στη Νότια Κορέα από τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Η σύρραξη ανεστάλη απλά με εκεχειρία, κάτι που σημαίνει ότι από τεχνική άποψη, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.