ΣΚΙΑΘΟΣ: Με απόλυτη επιτυχία το συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων στο νησί του Παπαδιαμάντη

Μετανάστευση – Πρόσφυγες και Ασυνόδευτα Ανήλικα στο επίκεντρο του συνεδρίου στο Skiathos Palace, σε ένα από τα καλύτερα συνεδριακά κέντρα του Αιγαίου

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το φετινό συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, το οποίο για άλλη μία χρονιά φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Skiathos Palace, το οποίο διαθέτει ένα από τα καλύτερα συνεδριακά κέντρα του Αιγαίου στο μαγευτικό νησί του Παπαδιαμάντη, τη Σκιάθο.

Το κεντρικο θέμα αφορούσε στη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και τα Ασυνόδευτα Ανήλικα, με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να επικεντρώνονται στο μείζον θέμα των ασυνόδευτων και συνάμα απροστάτευτων προσφυγόπουλων που φθάνουν στη χώρα μας.

Τις εργασίες του συνεδρίου στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της οικογένειας Δερβένη μεταξύ άλλων χαιρέτισε και ο πρώτος πολίτης του νησιού, δήμαρχος Δημήτρης Πρεβεζάνος, ενώ μήνυμα απέστειλε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στο οποίο υπογραμμίζονταν ο σημαντικός ρόλος των εισαγγελικών λειτουργών, που μέσα στο χάος των μεταναστευτικών ροών ανέλαβαν και ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν για να προστατέψουν παιδιά ασυνόδευτα ή συνοδευόμενα από τη θυματοποίηση και την εκμετάλλευση από πρόσωπα που δήλωσαν συγγενείς τους.

Το συνέδριο άνοιξε με την συγκινητική, όπως χαρακτηρίστηκε, τοποθέτηση του εισαγγελέα Εφετών και προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων, Ελευθέριου Μιχαηλίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη ρίζα του προβλήματος, τονίζοντας ότι οι εισαγγελείς, μαζί με τους παιδοψυχολόγους, την αστυνομία και τους εμπλεκόμενους φορείς πρέπει να αποτελέσουν «ζώνες ασφαλείας» γι’ αυτά τα ταλαιπωρημένα παιδιά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας έκανε αναφορά στις πολιτικές προεκτάσεις του μεταναστευτικού ζητήματος γενικότερα και ειδικότερα στα παιδιά, αλλά και στο νέο σχέδιο Νόμου για την εποπτεία των αηλίκων από εξειδικευμένους επαγγελματίες, γεγονός που ναι μεν θα απαλλάξει από μεγάλες ευθύνες τους δικαστές, ωστόσο θα έχουν την υψηλή εποπτεία και θα αποτελούν την εγγύηση της προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στην ομιλία της ανέφερε ότι δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, ούτε είχαμε πρόβλεψη για το τι θα συνέβαινε με τις μεταναστευτικές ροές και ότι ο δικαστικός κόσμος, μαζί με την κοινωνία, κλήθηκαν να διαχειριστούν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις με ελάχιστα μέσα και χωρίς θεσμικό πλαίσιο.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 στην Ελλάδα έφθασαν 3.250 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ παράλληλα οι αφίξεις συνεχίζονται. Η προσφυγική κρίση, είπε, ανέδειξε τις ελλείψεις του θεσμικού και νομικού πλαισίου, ωστόσο υπήρξε διόρθωση με διατάξεις που ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις των φορέων.

Αφού επισήμανε ότι πρωτεύοντας ρόλος είναι η εξασφάλιση στα παιδιά στέγης και παιδείας, εξέφρασε την αντίθεσή της με τη μακροχρόνια παραμονή των παιδιών στους ξενώνες επειδή ιδρυματοποιούνται και τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά μοντέλα φροντίδας, ειδικά για τα παιδιά των 16 με 17 ετών, ώστε να αναπτυχθούν οι δεξιότητές τους και να μάθουν την ελληνική γλώσσα, άλλα και άλλες γλώσσες, μέσα από την εκπαίδευση.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Γκουγκουλής, υπογράμμισε τον ρόλο των δικαστών στη μεγάλη μεταναστευτική κρίση και γνωστοποίησε ότι θα αυξηθούν οι δομές φιλοξενίας στη χώρα σε ποσοστό 110% και ότι θα υπάρξουν ακόμη 4.000 θέσεις έκτακτης ανάγκης και 3.000 θέσεις στέγασης και φιλοξενίας για 5.000 πρόσφυγες που θα επιθυμούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, στην ομιλία του επεσήμανε ότι οι προκλήσεις θα παραμένουν και θα αυξάνονται όσο θα αυξάνονται οι εισροές και ο εγκλωβισμένος πληθυσμός μεταναστών και για τον λόγο αυτό απαιτείται η βελτίωση των συνθηκών στις δομές της αστυνομίας, ακόμα και αν χρησιμοποιούνται για τη μικρότερη δυνατή παραμονή, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους και σε βασικές υπηρεσίες, με προτεραιότητα στην παροχή ιατρικής φροντίδας.

Παράλληλα είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η πλήρης καταγραφή των αιτούντων άσυλο σε όλη την επικράτεια και η χορήγηση ατομικών δελτίων αιτούντων διεθνής προστασίας που κατοχυρώνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει