Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σόιμπλε: Συμφέρει μια σταθερή κυβέρνηση, αλλά δεν καταστρεφόμαστε χωρίς αυτήν

Προς το συμφέρον της Γερμανίας θα ήταν μια ισχυρή κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα ήταν καταστροφή και μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Κεντροδεξιάς, εκτίμησε ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ (κάτω σώματος του γερμανικού κοινοβουλίου) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για έναν νέο μεγάλο συνασπισμό. Η Γερμανία έχει ιδιαίτερο συμφέρον από μια σταθερή κυβέρνηση. Εάν καταστεί δυνατό καλώς, εάν όμως δεν γίνει δεν αποτελεί και καταστροφή. Μπορεί να γίνει και διαφορετικά», είπε σιβυλλικά ο εκ των κορυφαίων στελεχών της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι δηλώσεις στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Kόμματος Γερμανίας (SPD) εν όψει του έκτακτου συνεδρίου το σαββατκύριακο στη Βόννη.

«Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί . Αυτό όμως είναι κατά την άποψή μου δυνατόν και αν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση (ενν. μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες)», είπε η Μάλου Ντράιερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Der Spiegel», αντικρούοντας απόψεις εντός του κόμματός της οι οποίες προτιμούν να γίνει απαραιτήτως εκτός κυβερνήσεως.

«Αυτό ίσως να είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας από προηγούμενες συμμετοχές σε κυβερνήσεις. Ο ρομαντισμός της αντιπολίτευσης δεν αποτελεί όμως λύση», πρόσθεσε η σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός.

«Εάν το έκτακτο συνέδριο, (σ.σ. το οποίο θα γίνει στη Βόννη το Σαββατοκύριακο) κλείσει την πόρτα σε ένα νέο συνασπισμό, θα γίνουν αργά ή γρήγορα νέες εκλογές. Το SPD εκτίθεται έτσι σε μεγάλο κίνδυνο. Δεν αποτελεί φυσικό νόμο ότι θα λάβει τις ίδιες ψήφους που ελάμβανε μέχρι τώρα. Μπορεί το αποτέλεσμα να γίνει ακόμα χειρότερο», είπε ο Στέφαν Βάιλ, επίσης σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel.

Ο Τόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ, αντιπρόεδρος του SPD, δήλωσε στην «Rhein-Neckar-Zeitung» ότι «σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού μπορούν να επιτευχθούν πολλά για τους πολίτες», τασσόμενος έτσι υπέρ του «Ναι» στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες.