Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Σπ. Λυκούδης: Αποχωρήσαμε γιατί συγχρωτίστηκαν μακριά από τις επιδιώξεις που όλοι είχαμε

«Συγχρωτίστηκαν μακριά από τις επιδιώξεις που όλοι είχαμε» δήλωσε σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν το Ποτάμι να αποχωρήσει από τους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής Α΄ Αθηνών του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σημείωσε ότι το Ποτάμι δεν έβλεπε να επιτυγχάνεται «αυτή η προσπάθεια που έγινε και η επιδίωξη που υπήρξε να συγκροτηθεί στον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης ένας νέος φορέας ενιαίος, ο οποίος θα υπερέβαινε τις παθογένειες του παρελθόντος. Αντίθετα, κατά την εκτίμηση του Ποταμιού και του κ. Θεοδωράκη υπήρξε μια ανασύσταση, ανασυγκρότηση κυρίως του χώρου του ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτή την προσπάθεια» επισήμανε.

Ερωτηθείς για το ανα η διαφωνία στη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ο κ. Λυκούδης το αρνήθηκε, λέγοντας «νομίζω όχι, ούτε ήταν αυτός ο λόγος που υπήρξε η κρίση που έφερε την αποχώρηση. Έχω την εντύπωση ότι ήταν μια διαφωνία, αλλά διαφωνίες υπήρξαν και την προηγούμενη περίοδο για διάφορα ζητήματα που υπήρξαν στη Βουλή» είπε.

Ο κ. Λυκούδης διέψευσε πως το «διαζύγιο» με το ΚΙΝ.ΑΛ. σημαίνει και «γάμο» με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει η σημερινή κρίση και η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ. νέες συμμαχίες και μάλιστα απολύτως προσδιορισμένες». Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Ποτάμι θα κινηθεί «σ’ ένα εξαιρετικά σύνθετο πολιτικό περιβάλλον, όπως είναι το σημερινό», με βάση τις πολιτικές αρχές του.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι αδήριτη ανάγκη η συγκρότηση στην ελληνική κοινωνία μιας μεγάλης δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής παράταξης» και πως «αν δεν πέτυχε αυτή η προσπάθεια, πρέπει οι άλλες προσπάθειες να συνεχιστούν για να πετύχει».

Ερωτηθείς εάν εκτιμά πως το ΚΙΝ.ΑΛ. συστάθηκε μόνο και μόνο για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λυκούδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν ήταν αυτή η πρόθεση των φίλων και συναγωνιστών μου στο Κίνημα Αλλαγής». «Εγώ ιστορικά σέβομαι και τιμώ το ΠΑΣΟΚ. Είναι, όμως, άλλο αυτό, κι άλλο ποια ήταν η επιδίωξή μας όταν ξεκινήσαμε» δήλωσε.

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο κ. Λυκούδης επισήμανε ότι «είναι μια συμφωνία σε θετική κατεύθυνση. Υπάρχουν κάποια “αγκάθια”, θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να προσέξει στη διαπραγμάτευση κάποια ζητήματα, όπως είναι η γλώσσα και η ιθαγένεια. Αλλά συνολικά, στη γενικότητά της, κινείται προς θετική κατεύθυνση, διότι επιχειρεί να λύσει ένα χρόνιο ζήτημα και επιχειρεί να αλλάξει μια δυστυχώς εξαιρετικά άσχημη σημερινή πραγματικότητα, δηλαδή το σύνολο σχεδόν του πλανήτη να αποκαλεί τη γειτονική χώρα σκέτα “Μακεδονία”».

Για την αποχώρηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ κι αν αυτό δημιουργεί θέμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Λυκούδης σχολίασε ότι «δημιουργεί πρόβλημα», αφού είναι ένας λιγότερος βουλευτής. Αλλά, όπως είπε, «η κυβερνητική συνοχή που έχει επιδιώξει ο κ. Τσίπρας και την οποία επιτυγχάνει κάθε τόσο, αυτή δεν θα μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει