Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Στ. Κοντονής: Διαψεύδει τους ισχυρισμούς Θεοχαρόπουλου περί παράτασης προφυλάκισης των «8»

Για ακραία ανευθυνότητα κατηγόρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλο ξεκαθαρίζοντας ότι η διάταξη που συζητείται στη Βουλή και απαγορεύει άδειες σε κρατούμενους για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση αφορά μόνο κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια, έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής και δικαιούνται άδεια.

«Η ρύθμιση δεν αφορά τους οχτώ» είπε κατηγορηματικά ο Υπουργός και απευθυνόμενος προς τον κ. Θεοχαρόπουλο σχολίασε «την κάνατε την πατάτα».

Όπως τόνισε ο κ. Κοντονής, η σχετική διάταξη αναφέρεται σε άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα για τις τακτικές άδειες, υπό προϋποθέσεις, καταδικασθέντων κρατουμένων από ποινικά δικαστήρια.

«Το ζήτημα εξαντλήθηκε στην Επιτροπή επαρκώς και δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Επαναλαμβάνω γι’ άλλη μια φορά, για να σταματήσει αυτή η ακραία ανευθυνότητα επειδή κάποιοι δεν ενημερώνονται και αναφέρονται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διεθνή θέση της χώρας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών θέσεων, ότι η διάταξη αυτή αναφέρεται στο άρθρο 55 του σωφρονιστικού κώδικα, για τακτικές άδειες και με προϋποθέσεις, για καταδικασθέντες κρατούμενους στις φυλακές από ποινικά δικαστήρια και δικαιούνται να λάβουν άδεια, αν έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Πρόσθεσε: «Όσοι έχουν καταδικασθεί και κρατούνται στην Ελλάδα και είναι σε εκκρεμότητα η έκδοσή τους, ή έχει αποφασιστεί η έκδοση τους, δεν μπορεί να πάρουν άδεια. Για παράδειγμα, αν ένας έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονία στην Ελλάδα και ζητείται η έκδοσή του, με την πρώτη άδεια, που θα πάρει, θα εξαφανιστεί. Αντί, λοιπόν, να μιλάμε για ύποπτες διατάξεις, να τις διαβάζουμε καλύτερα και να μην θέτουμε ανύπαρκτα θέματα».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει ρύθμιση που απαγορεύει την άδεια αποφυλάκισης σε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες εκκρεμεί αίτημα έκδοσης σε τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία. Συνεπώς, όσον αφορά τους 8 Τούρκους αξιωματικολυς, όταν τελειώσει το 18μηνο τον Απρίλιο θα είχαν όπως όλοι οι άνθρωποι άδεια αποφυλάκισης, αλλά δεν θα τους την δώσει με ειδική ρύθμιση που έρχεται σήμερα».

Μετά την απάντηση του κ. Κοντονή ο κ. Θεοχαρόπουλος διατήρησε τους υψηλούς τόνους χωρίς ωστόσο να επιμείνει στον ισχυρισμό για τους «8».

«Για ποιον λόγο έρχεται τώρα η νέα ρύθμιση, σε αυτή την ύποπτη συγκυρία; Θέλουμε δέσμευση ότι δεν θα ισχύσει για τους οκτώ Τούρκους. Τέλη Απριλίου τελειώνει το 18μηνο. Σύμφωνα με νομικούς παραστάτες, θα έχουν το δικαίωμα για άδεια, δεν θα μπορούν να κρατηθούν πέραν του 18μηνου. Δεσμευτείτε ότι δεν θα επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός από την κυβέρνηση και ότι υπάρχει κράτος δικαίου που θα εφαρμοστεί» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ο κ. Κοντονής μίλησε εκ νέου «περί ανευθυνότητας», τονίζοντας ότι δεν μπορεί κάποιοι να μιλούν σε αυτή την χρονική συγκυρία και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για ανταλλαγές.

«Η διάταξη αφορά συγκεκριμένο άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα για καταδικασθέντες από ποινικά δικαστήρια. Στη συνάντησή μου με τον Τούρκο ομόλογο μου ξεκαθάρισα ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν από αυτούς που ζητάνε την έκδοση. Για την κυβέρνηση έχει κλείσει με τον πιο επίσημο τρόπο το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κρατούνται δυνάμει διοικητικής απόφασης. Μην συνδέετε ανόμοια πράγματα. Η διάταξη αφορά ποινικά καταδικασθέντες. Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων κρατουμένων διέπεται από κανόνες, το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα παραβιάσει» επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος άσκησε κριτική στην συμπολίτευση γιατί δεν διέγραψε τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη που ζήτησε ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση του Κατσίκη.