Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Στα 179 εκατ.ευρώ έχει ανέλθει ο προϋπολογισμός των αναπτυξιακών προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Στα 179 εκατ. ευρώ έχει ανέλθει ο προϋπολογισμός των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, υπερδιπλασιαζόμενος τον τελευταίο χρόνο. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας πως «σε κάθε νησί εντάσσεται τουλάχιστον ένα έργο».

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσο συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο προϋπολογισμός φορά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολιτισμού, οδοποιίας, υποδομών εκπαίδευσης, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, λιμενικών υποδομών, υποδομές υγείας, αφαλάτωσης, τουρισμού και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας. Έργα ύψους 102 εκατ. ευρώ αφορούν τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενώ τα 77 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα (Φιλόδημος).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα 57 έργα θα γίνουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 47 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ. Στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ και 22 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

Για το μέλλον της πολιτικής συνοχής που αφορά τα διαθέσιμα κονδύλια μετά το 2020 και τον τρόπο που θα κατανεμηθούν, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας μας είναι πως η νησιωτικότητα και η αντιμετώπιση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων θα πρέπει να είναι βασικά κριτήρια.