Στόχος ρατσισμού το «Πρώτο Μωρό του Νέου Έτους»

Λίγες μόλις ώρες μετά την γέννησή της, 47 λεπτά από την έλευση του 2018, η μικρή Άσελ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των συμπολιτών της στη Βιέννη. Κι αυτό διότι έγινε το «Πρώτο Μωρό του Νέου Έτους» στην Αυστρία.

Ωστόσο, αντί για ευχές από τους πολίτες που πληροφορήθηκαν τη γέννησή της από τις αυστριακές εφημερίδες την Πρωτοχρονιά, η μικρούλα και η οικογένειά της συγκέντρωσε πλήθος ρατσιστικών μηνυμάτων.

Η δημοσιοποίηση της είδησης για τα «πρωτοχρονιάτικα μωρά», που συνοδεύεται από φωτογραφία των γονέων με το νεογέννητο, είναι μια συνήθης πρακτική. Και όχι μόνο στον αυστριακό αλλά και στον διεθνή Τύπο.

Σύμφωνα όμως με οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ίντερνετ και φορείς στήριξης των προσφύγων, τέτοιο κύμα μίσους με στόχο βρέφος, όπως συνέβη στην περίπτωση της Άσελ και των γονέων της, Ναϊμέ και Αλπέρ Τάμγκα κατά την εφημερίδα Heute, δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

H Aυστρία έδειξε το χειρότερό της πρόσωπο από την πρώτη μέρα του νέου έτους. Πολλά από τα σχόλια που εμφανίστηκαν στις σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυστριακών ΜΜΕ, όπου δημοσιεύτηκε η φωτογραφία της οικογένειας της Άσελ, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Νοσοκομείων της Βιέννης, είχαν στόχο και την μητέρα της μικρής, η οποία ποζάρει χαμογελαστή φορώντας ισλαμική μαντίλα.

«Εναποθέτω τις ελπίδες μου στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου», έγραψε ένας χρήστης. «Απελάστε άμεσα το απόβρασμα», έγραφε ένας άλλος στο Facebook.

Πολλά από τα μηνύματα στη συνέχεια κατέβηκαν. Η εφημερίδα, όμως, ανακοίνωσε ότι διερευνά την υπόθεση για να διαπιστώσει αν οι χρήστες αυτοί παραβίασαν την νομοθεσία κατά της υποκίνησης και της ρητορικής του μίσους.

Δεν ήταν όλα τα σχόλια αρνητικά. Χαρακτηριστικό είναι εκείνο της χρήστριας Λίζμπεθ Χαλμπέρτσμα, η οποία έγραψε στο Facebook: «Καλωσήλθες στον κόσμο μικρούλα. Ας είναι η ζωή σου ευλογημένη με αγάπη και ειρήνη. Το ξέρω ότι δεν φαίνεται πάντα έτσι ο κόσμος… αλλά υπάρχει τόση ομορφιά και αγάπη….»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει