Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ: Επικρίσεις ΗΠΑ κατά ΜΚΟ

Επικρίσεις κατά οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατύπωσε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χέιλι κατηγορώντας τις ΜΚΟ ότι διαδραμάτισαν «μη εποικοδομητικό» ρόλο, διότι δεν υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αξίωνε η Ουάσιγκτον.

Την επομένη της αποχώρησης των ΗΠΑ από το όργανο του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, η Χέιλι απηύθυνε επιστολή στις ΜΚΟ επικρίνοντάς τες ιδίως για το γεγονός – όπως υποστήριξε – ότι δεν υποστήριξαν την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αφαιρεθεί το ζήτημα του Ισραήλ από την ημερησία του διάταξη. «Οφείλετε να γνωρίζετε ότι οι προσπάθειές σας να εμποδίσετε τις διαπραγματεύσεις και να αποτρέψετε μια μεταρρύθμιση υπήρξαν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Συμβούλιο», ανέφερε η Χέιλι στην επιστολή της, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. «Ταχθήκατε στο πλευρό της Ρωσίας και της Κίνας, κι εναντιωθήκατε στις ΗΠΑ σε ένα ζήτημα-κλειδί για τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), Κένεθ Ροθ, απέκρουσε τα επιχειρήματα της Χέιλι. «Το να κατηγορείς τους άλλους για τις δικές σου αποτυχίες είναι καθημερινή πρακτική ηγετών που διαπράττουν παραβιάσεις σε όλο τον κόσμο», αντέτεινε. «Η Νίκι Χέιλι έγινε διάσημη διότι απείλησε να πάρει τα ονόματα όσων δεν την υποστήριζαν στον ΟΗΕ. Δεν φανταζόταν ποτέ κανείς ότι θα πρόσθετε σε αυτόν τον κατάλογο τα ονόματα ανεξάρτητων οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Δεκαοκτώ οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους το HRW και η Διεθνής Αμνηστία, είχαν εκφράσει σε επιστολή τους προς τις χώρες μέλη του ΟΗΕ την ανησυχία τους για ένα σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού που θα μπορούσε να αποδυναμώσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο, καταγγέλλοντας την «υποκρισία» και την «προκατάληψή» του έναντι του Ισραήλ.

Το ΣΑΔ δημιουργήθηκε το 2006 με αποστολή την προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, ωστόσο οι εκθέσεις του συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις αμερικανικές προτεραιότητες.