Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Συνάντηση Αγοραστού με τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Κατά 401 εκατομμύρια ευρώ υπολείπεται των θεσμοθετημένων – με βάση το Νόμο 3852/2010 (γνωστός ως πρόγραμμα «Καλλικράτης») – πόρων των Περιφερειών η χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό του 2018.

Συγκεκριμένα, ενώ στις Περιφέρειες με βάση το Νόμο 3852/2010 αναλογεί χρηματοδότηση 1 δισεκατομμυρίου 139 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 505,9 εκατομμύρια από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του Φόρου Εισοδήματος (το 4,2% των 12 δις 47 εκατ. ευρώ) και 633,8 εκατ. ευρώ από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (το 4% των 15 δις 848 εκατ. ευρώ), από τον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται χρηματοδότησή τους με μόλις 738 εκατ. ευρώ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).

Κι αυτά, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα εκταμιευθούν καθώς στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών παρατηρείται το φαινόμενο οι αποδόσεις στις Περιφέρειες να είναι μικρότερες των προβλέψεων, όπως επισημάνθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, με το εξής πλαίσιο θέσεων/αιτημάτων:
– Την απόδοση στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό του 2018 του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων, ήτοι 1 δισεκατομμυρίου 139 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και των παρακρατηθέντων πόρων (διαφορά μεταξύ θεσμοθετημένων – αποδοθέντων πόρων) από τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών.
– Την χρηματοδότηση των επενδυτικών δαπανών των Περιφερειών, που έχει σταματήσει την τελευταία 5ετία από το Υπουργείο Εσωτερικών αν και προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο.

Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών όπου συζητήθηκε το θέμα του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των Περιφερειών για το έτος 2018, συναντήθηκαν ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ Κώστας Αγοραστός και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή.

Έγινε μια αναλυτική συζήτηση στη βάση των αναγκών των Περιφερειών και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Υπουργείου. Οικονομίας και Ανάπτυξης. Επιβεβαιώθηκε από τον Γ.Γ. ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η συνέχιση της στήριξης προς τις Περιφέρειες με ανάλογη χρηματοδότηση όπως τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια των Δημοσιονομικών Δυνατοτήτων του Υπουργείου.

Με βάση τον προϋπολογισμό του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ οι πόροι που θα κατευθυνθούν στις περιφέρειες συμπεριλαμβανομένων αυτών για έκτακτες καταστάσεις ξεπερνούν τα 200 εκ. € με προοπτική να αυξηθούν σημαντικά σύμφωνα με την εξέλιξη των αναγκών. Σημειώνεται για το 2019 με βάση το εγκεκριμένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ αυξάνεται κατά 55% δηλαδή από 1δις € θα φτάσει στο 1,55 δις €.

Οι εκπρόσωποι της ΕΝ.Π.Ε. δήλωσαν ότι «επιβεβαιώνεται η συνεχής στήριξη του Αν. Υπουργού Κου Χαρίτση και του Γενικού Γραμματέα Παναγιώτη Κορκολή προς τις Περιφέρειες».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει