Συνεδρίασε υπό την αντιπεριφερειάρχη Κολυνδρίνη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Μαγνησίας

Σε πλήρη ετοιμότητα από κάθε άποψη δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 

Υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας κ. Ιγγλέση, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γής, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Καλτσογιάννη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Κίτσιου, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, των Δήμων Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού και Σκοπέλου, του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Λιμενικού, της Διεύθυνσης Δασών, του Δασαρχείου Βόλου, της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βόλου, των Εθελοντικών Οργανώσεων Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Βόλου και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας, συνεδρίασε την Πέμπτη το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Αρχικά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη τόνισε «η Περιφερειακή Ενότητα με νέες συμβάσεις προσπαθεί να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού. Και φέτος έγκαιρα η Περιφερειακή Ενότητα προχώρησε στον καθαρισμό των υδατορεμάτων με δύο εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 650.000€ και σύμβασης 1 εκ. ευρώ περίπου για τον αποχιονισμό. Για μας προέχει η αντιπλημμυρική προστασία και με την αξιοποίηση ελάχιστου προσωπικού που διαθέτουμε και την ορθολογική διαχείριση των χρημάτων -ελάχιστοι οι πόροι που μας διατίθενται πλέον από την Πολιτεία- επεμβαίνουμε όπου είναι ανθρωπίνως δυνατό, όπως καθαρισμοί τριγωνικών τάφρων, απομάκρυνση φερτών υλών, καθαρισμοί ρεμάτων με ιδία μέσα. Στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ενεργοποιούμε όσους συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο Μηχανημάτων και είναι κάτοικοι της περιοχής μας και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να επεμβαίνουμε αμέσως». Υπογράμμισε ότι το μήκος των υδατορεμάτων στη Μαγνησία φθάνει στα οχτώ χιλιάδες (8.000) χιλιόμετρα, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή των κατά τόπους Δήμων στον καθαρισμό των ρεμάτων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης τους.

Αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα, όπως είναι η υποστελέχωση και η έλλειψη προσωπικού στο Τμήμα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και γενικότερα στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι «παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις μας, προς το Υπουργείο, τουλάχιστον για στελέχωση σε χειριστές και εργάτες γενικών καθηκόντων έστω και με 5μηνες συμβάσεις του ΟΑΕΔ μας απάντησαν ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Τέλος. η κ. Κολυνδρίνη ευχαρίστησε τα Στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος για την άψογη συνεργασία τους με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, όπως και τους αρμόδιους αντιδημάρχους και γενικότερα τους εκπροσώπους Δήμων τους εθελοντές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων και ευχήθηκε ο φετινός χειμώνας να είναι πιο ήπιος σε σχέση με πέρυσι, ή τουλάχιστον να μην υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας κ. Ιγγλέσης επικεντρώθηκε στο θέμα της καλής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στον σωστό συντονισμό, τονίζοντας «με την ίδια δυναμική να συνεχίσουμε και όποια προβλήματα και να προκύψουν θα τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Καλτσογιάννης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ίσως πρώτη πανελλαδικά, αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κάτι που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για όλους.

Οι εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι από κάθε άποψη και σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό και θα επέμβουν για βοήθεια όποτε και αν κληθούνε, υπογραμμίζοντας την πολύ καλή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και την Περιφέρεια Θεσσαλίας γενικότερα,  οι εκπρόσωποι των Δήμων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη κυρίως σε προσωπικό, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των Δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουνε σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Με το μνημόνιο ενεργειών που προτείνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων καθορίζονται λεπτομέρειες για τη λήψη αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων προς αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις, παγετούς καθώς και μέτρων αυτοπροστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τέλος, επισημαίνεται η προσοχή των εμπλεκομένων φορέων στη λήψη των προτεινομένων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την υλοποίησή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει