Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Συντονισμένες προσπάθειες Ευρωπαίων, Κινέζων, Ρώσων να σώσουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη διεθνή κοινότητα, σε μία προσπάθεια διάσωσης της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι η συμφωνία παραμένει εν ισχύ. Τη διατήρησή της επιθυμούν επίσης Ρωσία και Κίνα, παρά την ηχηρή έξοδο των ΗΠΑ που δημιουργεί ανησυχίες για μία μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον ιρανό ομόλογο του Χασάν Ροχανί, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών. Θα του κάνει γνωστή την επιθυμία της γαλλικής πλευράς να παραμείνει στη συμφωνία, αλλά και την πρόθεσή του Παρισιού να εξασφαλίσει ότι η Τεχεράνη θα σεβασθεί πλήρως τους όρους της. Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) που έχουν υπογράψει τη συμφωνία θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα με εκπροσώπους του Ιράν για να εξετάσουν τρόπους για τη διαφύλαξή της.

Το από την πλευρά του Πεκίνο καλεί όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα «για την επιστροφή μόλις αυτό γίνει δυνατόν στην τήρηση ενός κειμένου που συμβάλλει στη διαφύλαξη της ειρήνης στην Μέση Ανατολή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Χασάν Ροχανί έχει δηλώσει έτοιμος να συζητήσει με τους Ευρωπαίους, με τους Ρώσους και με τους Κινέζους πώς θα μπορέσουν να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Ιράν μετά την αμερικανική έξοδο. Παράλληλα όμως απείλησε με την επανάληψη της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου «χωρίς περιορισμούς», εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν καρπούς τις προσεχείς εβδομάδες.