Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Συρία: Άγνοια δηλώνουν περί «συμφωνίας Τουρκίας – ΗΠΑ για τη Μανμπίτζ» οι Κούρδοι

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία πολιτοφυλακών Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η οποία είχε πάρει τον έλεγχο της πόλης Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος το 2016, δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας όσον αφορά την πόλη, μετά από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον θα επιβλέψουν την απόσυρση των μαχητών των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), βασικότερης συνιστώσας των SDF από την πόλη.

«Δεν γνωρίζουμε για καμία τουρκοαμερικανική συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ρεντούρ Χελίλ, επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στο Reuters.

Ο κ. Χελίλ διέψευσε εξάλλου ότι η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων και διευκρίνισε ότι την διοικούν ντόπιοι αξιωματούχοι από το 2016, οι οποίοι απαρτίζουν το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τη Μόσχα, ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον θα αποφασίσουν από κοινού ένα σχέδιο για την ασφάλεια της Μάνμπιτζ στη διάρκεια συνομιλιών που θα έχουν στις 19 Μαρτίου, όμως πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε στρατιωτική επιχείρηση, αν αποτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα θα εποπτεύσει την επιστροφή των όπλων που δόθηκαν στη YPG από τις ΗΠΑ.

Από τον Ιανουάριο που εξαπέλυσε την επιχείρησή της στην Αφρίν, η Τουρκία απειλεί να προωθήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Μανμπίτζ, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χλμ ανατολικά της Αφρίν, για να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει