Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Tιμωρητική και μυωπική η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο»

Σφοδρή επίθεση ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ

«Η απόφαση της Ευρωζώνης για την Κύπρο έχει στον μέγιστο πλέον βαθμό τα τιμωρητικά και μυωπικά χαρακτηριστικά των κινήσεων διαχείρισης της κρίσης σε χώρες που σταδιακά εντάσσονται σε προγράμματα», τονίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της Κύπρου

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η Ευρωζώνη προσπαθεί να διορθώσει κάποια από τα στοιχεία των αποφάσεών της, «αλλά, στο μεταξύ, οι καταστάσεις επιδεινώνονται και ο φαύλος κύκλος τροφοδοτείται».

Επισημαίνουν δε, ότι «αυτό το έχει, δυστυχώς, ζήσει ο ελληνικός λαός «στο πετσί του»: «Τη μία λένε ότι είναι “μοναδική περίπτωση” η Ελλάδα, την άλλη ότι είναι “μοναδική περίπτωση” η Κύπρος, χωρίς να αντιλαμβάνονται το παιχνίδι με τη φωτιά και με τις αντοχές των κοινωνιών και των πολιτικών συστημάτων» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τονίζουν ότι «παρότι οι εξελίξεις στην Ιταλία θα επέβαλαν πολύ μεγαλύτερη διορατικότητα, αυτή στην περίπτωση της Κύπρου δεν φάνηκε να υπάρχει» και προσθέτουν ότι «οι αντιδράσεις των κοινωνιών διασταυρώνονται με τις αντιδράσεις των αγορών και η ένταση που δημιουργείται θίγει πάντα τους πιο αδύναμους (κράτη, κοινωνικές ομάδες, πολίτες)».

Εκφράζουν, επίσης, την ελπίδα ότι «τάχιστα η Ευρωζώνη θα τροποποιήσει τις αποφάσεις της για το κυπριακό πρόγραμμα, προστατεύοντας το ίδιο το ευρώ, τις χώρες που είναι εντεταγμένες, τυπικά ή ουσιαστικά, σε πρόγραμμα ή τελούν υπό πίεση και άρα τον εαυτό της συνολικά».

«Εναπόκειται στον κυπριακό λαό, σύμφωνα με τις θεσμικές διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σταθμίσει τα δεδομένα και να κάνει την καλύτερη επιλογή για τους πολίτες και την οικονομία της Κύπρου, αλλά φυσικά και για την προστασία του εθνικού συμφέροντος. Ο κυπριακός λαός δεν χρειάζεται υποδείξεις από κανένα», υπογραμμίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ.

Και προσθέτουν: «Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει έστω τώρα αντιληπτό και το τι αποφύγαμε και πόσο μεγάλα ποσά καταφέραμε να πάρουμε ως δάνειο, έχοντας δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη πολύ χειρότερα από τα Κυπριακά. Μπορεί να γίνει έστω τώρα αντιληπτό ότι οι θυσίες είναι τεράστιες, αλλά το πλαίσιο ασφαλές μέσα σε μια Ευρώπη και ένα διεθνές οικονομικό σύστημα που κινούνται πάντα με μεγάλη και επικίνδυνη νευρικότητα».

Χαρακτηρίζουν ως «πολύ σημαντικό» ότι «όλες οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στεγανοποιημένο σε σχέση με το κυπριακό. Πρέπει η ένταξη των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να συντελεστεί άμεσα, χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα των μελλοντικών γενεών Ελλήνων φορολογουμένων».

«Οι εξελίξεις στην Κύπρο επιτρέπουν σε όλους να αντιληφθούν πόση σημασία έχει η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην διαχείριση μιας οικονομικής κρίσης εθνικών διαστάσεων», αναφέρουν.

Εξαπολύουν, τέλος, σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «είναι, τέλος, αστείο και εξοργιστικό, κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να διαμαρτύρονται για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, όταν προεκλογικά επιφανή στελέχη του είχαν προτείνει να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό στην Ελλάδα».

Πηγή – Νewsbeast.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει