Τ.Ε. Μαγνησίας ΚΚΕ: Aγώνας ενάντια στις νέες αυξήσεις στο νερό από τη Δημοτική Αρχή Βόλου σε συμμαχία με την κυβέρνηση

«Να οργανωθεί ο αγώνας των λαϊκών οικογενειών και των μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στις νέες αυξήσεις στη τιμολόγηση του νερού που προωθεί η Δημοτική Αρχή Βόλου σε συμμαχία με την κυβέρνηση»

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με τις πρόσφατες δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα για αλλαγές στον κανονισμό ύδρευσης και άρδευσης, καθώς επίσης και στη τιμολόγηση του νερού, ο Διευθυντής της επιχείρησης, ουσιαστικά προαναγγέλλει τις νέες αυξήσεις που ετοιμάζεται να επιβάλει η δημοτική αρχή Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ στα τιμολόγια του νερού στο Βόλο.

Προσφεύγοντας στη γνωστή τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, λέγοντας ότι «Ελάχιστοι πληρώνουν τέλη άρδευσης κι αυτό με γκρίνιες» ή «Δεν είναι δυνατό ο ένας δημότης να έχει φροντίσει για την τοποθέτηση υδρομέτρου και ο διπλανός όχι», επιχειρεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα, δηλαδή την υλοποίηση της πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε. για την πλήρη λειτουργία των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για την μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, με το στόχο τη μελλοντική ιδιωτικοποίησή τους.

Η δημοτική αρχή Βόλου και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ προσφέρουν άριστες υπηρεσίες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία με την ΚΥΑ  135275/ 22-5-2017 (ΦΕΚ 1751/2017) «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» επιβάλλει νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά και στους μικρομεσαίους αγρότες, προσαρμόζοντας τους κανονισμούς λειτουργίας των ΔΕΥΑ στην οδηγία – πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2000/60 Ε.Ε. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να φορτώσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων το συνολικό λογαριασμό «κόστους» του νερού, ακόμη και των έργων, που είτε έχουν γίνει στο παρελθόν, είτε είναι σε φάση κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον, καθώς στα νέα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης θα συνυπολογίζεται και το ποσό απόσβεσης αυτών των έργων. Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 9 της ΚΥΑ αναφέρεται: «Ο προσδιορισμός των τιμολογίων γίνεται κατά τρόπο ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ύδατος του συγκεκριμένου παρόχου».

Η παραπάνω ΚΥΑ προβλέπει το προσδιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους (κόστος κεφαλαίου, λειτουργικό κόστος, κόστος συντήρησης, διοικητικό κόστος, κ.ά, που πραγματοποιείται  για πρώτη φορά μέχρι 31/12/2017), του περιβαλλοντικού κόστους (νέο χαράτσι), του κόστους πόρου, κ.ά, και με βάση αυτά «Οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος (ΔΕΥΑ), από το 2018 και μετά, εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους».

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης του νερού θα πλήξει ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες γιατί θα γίνεται βάσει ενός μεικτού συστήματος χρέωσης, που θα αποτελείται από ένα σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και από μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο νερού, ανάλογα με την ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση που καταναλώθηκε. Στα μεταβλητά τέλη που θα αυξάνονται με την αύξηση της κατανάλωσης, περιλαμβάνεται και το λεγόμενο «περιβαλλοντικό » τέλος, το οποίο θα εισπράττει ο δήμος και θα το αποδίδει στο Πράσινο Ταμείο της ΕΕ, παρακρατώντας ως προμήθεια ποσοστό 2,5%.

Μεγάλη ευθύνη για τις εξελίξεις έχουν και οι δήθεν αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις στο δήμο Βόλου, που «ποιούν την νήσσαν» για τις νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τόσο η παράταξη «Μαζί για το Βόλο» του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», της πρώην δημοτικής αρχής, με την κριτική τους περί δήθεν ανικανότητας της δημοτικής αρχής Βόλου, συγκαλύπτουν την ταύτισή τους και τη συμφωνία τους στη μετατροπή της ΔΕΥΑΜΒ σε επιχειρηματική «ναυαρχίδα» του Δ.Β., που δεν θα διαφέρει σε τίποτα από ιδιωτική επιχείρηση, που θα εμπορεύεται τις χρήσεις του νερού, με τη λογική κόστους – οφέλους (κέρδους), αναγκάζοντας τις λαϊκές οικογένειες να χρυσοπληρώνουν το αγαθό του νερού.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στις νέες αντιδραστικές μεθοδεύσεις, ενάντια σε κάθε αύξηση, κάθε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, για φθηνό ποιοτικό νερό, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Στις σημερινές συνθήκες ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, υπάρχει πλήθος από τεχνολογικές λύσεις που επιτρέπουν την εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού και διασφαλίζουν την καλή κατάσταση των υδατικών συστημάτων και τη σημαντική αύξηση του διαθέσιμου νερού, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό – δώρο της φύσης και όχι ιδιοκτησία κανενός και η οποιαδήποτε συσχέτιση με κόστος είναι αντανάκλαση της λογικής της εμπορευματοποίησης.

Η πολιτική της «απελευθέρωσης» της διαχείρισης των υδάτινων πόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ, και που έχει τη συμφωνία και των άλλων αστικών κομμάτων, προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση τους. Αυτή η πολιτική έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο κόστος ύδρευσης για τα λαϊκά στρώματα και στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, αφού με την ανταποδοτικότητα, την έλλειψη χρηματοδότησης, μεταφέρουν στις πλάτες των λαϊκών καταναλωτών το σύνολο των βαρών.

Σήμερα χρειάζεται γενικότερος επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός. Οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης – άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η λειτουργία τους πρέπει να εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό, που θα παίρνει υπόψη τα επίγεια και υπόγεια αποθέματα, την περιβαλλοντική – κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος , τις σύγχρονες ανάγκες στην ύδρευση και αποχέτευση, την εξοικονόμηση και εξασφάλιση υδάτινων πόρων, την ποιότητά τους, την αποκατάσταση των υδάτινων αποθεμάτων, τις ανάγκες άρδευσης με βάση το σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με εγχώρια, ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα.

Το ΚΚΕ επιμένει πως διαχείριση του νερού, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, σημαίνει αντιμετώπισή του ως κοινωνικό αγαθό. Προϋποθέτει ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, της εργατικής εξουσίας, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, εργατικό έλεγχο. Σ’ αυτή τη γραμμή καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους Να συμπορευθούν με το ΚΚΕ, στον αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων,  τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κρατική εξουσία του, που υπηρετεί τα κέρδη τους, μέσα και από την εμπορευματοποίηση ιδιωτικοποίηση του νερού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει