Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ταϊλάνδη: Η τρίτη και τελευταία επιχείρηση διάσωσης άρχισε

Η τρίτη και τελευταία επιχείρηση διάσωσης στο σπήλαιο ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης άρχισε νωρίς το πρωί. Παρά τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή, οι συνθήκες εντός του σπηλαίου δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Ήδη, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές της χώρας, 19 δύτες βρίσκονται καθοδόν προς τον θάλαμο που βρίσκονται παγιδευμένα από τις 23 Ιουνίου τα τελευταία πέντε παιδιά της ομάδας και ο 25χρονος προπονητής τους.

Τα υπόλοιπα οκτώ βγήκαν με ασφάλεια σταδιακά από την Κυριακή και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, όπου περιμένουν με αγωνία να ανταμώσουν με τις οικογένειές τους.

Σε κλίμα ενθουσιασμού, με χειροκροτήματα και επευφημίες, ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης Ναρονγκσακ Οσατανακορν μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο εφιάλτης μπορεί να τελειώσει σήμερα.

Οι βροχοπτώσεις δεν επηρέασαν καθόλου την κατάσταση μέσα στο σπήλαιο τόνισε, εκτιμώντας μάλιστα ότι η επιχείρηση διάσωσης ίσως ολοκληρωθεί νωρίτερα απ’ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες. «Την πρώτη μέρα, χρειαστήκαμε 11 ώρες. Χτες, χρειαστήκαμε εννέα ώρες και σήμερα ελπίζουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και νωρίτερα ή τουλάχιστον το ίδιο όπως και χθες», δήλωσε ο Ναρονγκσακ Οσατανακορν.

Καμία εικόνα δεν υπάρχει ωστόσο σχετικά με ποιο παιδί θα βγει σήμερα πρώτο. Οι αρχές είχαν τονίσει από τη Δευτέρα ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αποφασίζουν οι δύτες και κυρίως οι γιατροί, οι οποίοι εξετάζουν «ποιοι είναι πιο έτοιμοι». Το πιθανότερο όμως είναι πως το μικρότερο αγόρι, ηλικίας 11 ετών, περιλαμβάνεται σε αυτά που θα βγουν σήμερα.

«Σε καραντίνα» τα οκτώ παιδιά που νοσηλεύονται

Τα οκτώ παιδιά τα οποία βγήκαν ανά ομάδες των τεσσάρων την Κυριακή και τη Δευτέρα είναι πολύ καλά στην υγεία τους, επιβεβαίωσαν επίσης οι αρχές. Όλα έχουν υποβληθεί σε ακτινογραφίες και εξετάσεις αίματος. Σε δύο μόνο χορηγείται αγωγή για λοίμωξη στους πνεύμονες, ενώ τα περισσότερα παρουσίαζαν υποθερμία όταν διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Σιγά σιγά εμπλουτίζεται και το καθημερινό διαιτολόγιό τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπό τη στενή παρακολούθηση των γιατρών θα παραμείνουν για περίπου μία εβδομάδα. Τις επόμενες ημέρες, θα υποβληθούν σε νέο γύρο εξετάσεων και αν όλα πάνε καλά – δεν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης – θα μπορούν να τους επισκεφτούν οι συγγενείς τους με την προϋπόθεση ότι θα κρατούν μία απόσταση ασφαλείας περίπου δύο μέτρων. Ορισμένα παιδιά έχουν καταφέρει να δουν τους γονείς τους, αλλά μόνο μέσα από τζάμι ασφαλείας.