Θέσεις της ΟΕΒΕΜ για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης- μέτρα στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ένα χρόνο τώρα, η οικονομία βυθίζεται με τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να πέφτουν πρώτες στο πεδίο μάχης της πανδημίας του Covid-19. «Με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις και τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης που ναι μεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ).

Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης έχουν εντείνει και έχουν δημιουργήσει νέες μεγάλες ανισότητες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, και περισσότερο πλήττονται τα χαμηλά εισοδήματα. Επιπλέον, συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, έχουν υποστεί μεγαλύτερο φορτίο συγκριτικά με άλλους, και παρόλα αυτά δεν έχουν λάβει την ανάλογη προσοχή και στήριξη. Οι επιχειρήσεις και ειδικότερα η αγορά δεν έχουν πλέον άλλες αντοχές, ενώ παράλληλα τα μέτρα στήριξης περιορίζονται.

Το βασικότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η ρευστότητα. Το μέτρο κάλυψης των παγίων δαπανών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, θεωρητικά στηρίζει τις επιχειρήσεις σε αυτό το κομμάτι. Από τη στιγμή όμως, που το πρόβλημα σήμερα είναι η ρευστότητα, δεν αποτελεί λύση η μορφή πίστωσης για την κάλυψη μελλοντικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επιπλέον, πάλι βλέπουμε την διάκριση, αφού βασικό κριτήριο υπαγωγής είναι η απασχόληση τουλάχιστον ενός εργαζομένου με πλήρη απασχόληση, τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ατομικό και οικογενειακό χαρακτήρα ή απασχολούν προσωπικό μερικής απασχόλησης. Έτσι, τίθενται αυτομάτως εκτός οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο με τις επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ίση και δίκαιη μεταχείριση, καθώς όλες έχουν υποστεί το πλήγμα της πανδημίας με τεράστιες απώλειες τζίρου, ενώ οι υποχρεώσεις δεν σταμάτησαν ποτέ.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 2» αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Όμως, η απουσία ενός όρου που θα θέτει περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για την δυνατότητα ένταξης σε αυτό, θέτει σε κίνδυνο μη υπαγωγής τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι πολύ μεγάλες θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αυτού (όπως στο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ»). Για να γίνει «δικαιότερη» κατανομή του προϋπολογισμού σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, πρέπει να τεθεί όριο στο ύψος των δανείων ή τον κύκλο εργασιών.

Επίσης, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 δεν εντάχθηκαν πλήθος επιχειρήσεων, και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό τη στιγμή που ο προϋπολογισμός της ανήλθε στα 500 εκατ. Ευρώ, ενώ στον 5ο κύκλο ήταν 1,5 δις. Αναμένεται τον Απρίλιο η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, στην οποία προβλέπεται 50% απαλλαγή με τον όρο διατήρησης των θέσεων εργασίας έως τέλος Αυγούστου 2021. Θέση μας είναι η απαλλαγή στο 100% για τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε 60 δόσεις, και όχι σε 40, και η μεταφορά της δόσης Μαρτίου ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων, δεν αποτελούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Δημιουργούνται συσσωρευμένες μελλοντικές υποχρεώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες δεν μπορούν να εγγυηθούν πως θα μπορέσουν να αποπληρώσουν. Λύση είναι το γενναίο «κούρεμα» οφελών, φυσικά με αντικειμενικά κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τις μικρές επιχειρήσεις.

Χιλιάδες επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, λόγω των προϋποθέσεων που τέθηκαν στο ΦΕΚ του Μαρτίου, με την αλλαγή στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ και με την σύγκριση του κύκλου εργασιών για συγκεκριμένες περιόδους των ετών 2020 και 2019. Το κριτήριο του αυξημένου τζίρου για το έτος 2020, για επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονταν πληττόμενες, σήμερα είναι αντιφατικό ειδικά για τις περιοχές που επιβάλλεται αυστηρός τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει η επαναφορά των κριτηρίων που ίσχυαν για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τους προηγούμενες μήνες.

Τα μέτρα μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την διατήρηση και την σωστή επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας. Για να μην μπουν χιλιάδες λουκέτα, θα πρέπει η οικονομία να λειτουργήσει σωστά και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διαφορετικά, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, και τα Ταμεία του Δημοσίου (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) θα υποστούν την απώλεια μεγάλων ποσών, και στην ίδια θέση θα βρεθούν τράπεζες αλλά και ιδιώτες. Εμπόδια, όπως η γραφειοκρατία πρέπει να εξαλειφθούν, ενώ η ρευστότητα πρέπει να ενισχυθεί. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τα θεσμοθετημένα Συνδικαλιστικά όργανα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κτλ), έτσι ώστε όλοι μαζί να συντάξουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα, μετά το τέλος της Πανδημίας. Την κρίση θα την ξεπεράσουμε ενωμένοι!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει