Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τι ζητά η Τεχεράνη από τους Ευρωπαίους για να μείνει στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασίσει η Τεχεράνη εάν θα παραμείνει στην πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, όπως δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το κλειδί βρίσκεται στη στάση των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με το Reuters ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το ιρανικό καθεστώς περιμένει από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να του προσφέρουν ένα πακέτο οικονομικών μέτρων ως το τέλος Μαΐου, το οποίο θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας από τις οικονομικές κυρώσεις. Οι δηλώσεις ήρθαν λίγο πριν ξεκινήσει μια σύνοδος στη Βιένη μια σύνοδος που έχει στόχο τη διάσωση της συμφωνίας αυτής με τη συμμετοχή της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Όπως εξήγησε ο Ιρανός αξιωματούχος αν η χώρα του δεν ικανοποιηθεί από τον τρόπο που θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα ζητήσει να διεξαχθεί νέα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών και μετά θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος «δεν είναι πολύ αισιόδοξος, αλλά ελπίζει.

Η Τεχεράνη ζητά ουσιαστικά από τους Ευρωπαίους να διασφαλίσουν ότι οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και ότι θα συνεχίσουν να γίνονται πληρωμές από το εξωτερικό προς το Ιράν.

Στο μεταξύ σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τόνισε για μια ακόμη φορά ότι το Ιράν τηρεί τους όρους της συμφωνίας. Ωστόσο η υπηρεσία του ΟΗΕ «ενθαρρύνει» την Τεχεράνη να «προχωρήσει πέρα από τους όρους» που θέτει αυτή, προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη.