Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τηλεφωνική συνομιλία Αλ. Τσίπρα – Ν. Αναστασιάδη εν όψει της συνάντησης με Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εν όψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συνομιλία των δύο ηγετών επικεντρώθηκε στις προοπτικές του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Λευκωσία τελεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνάντησης, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική».

Ερωτηθείς για την επικοινωνία που είχε χθες με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ, που ανακοινώθηκε από τη Μόσχα, ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της Λευκωσίας με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και εν όψει της επικείμενης νέας προσπάθειας για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως έντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό επιδεικνύεται και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανακοίνωσε ότι σήμερα ο κ. Αναστασιάδης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα γίνει στις 23 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα, πρόσθεσε, θα συναντηθεί και με τον Μουσταφά Ακιντζί. Όπως ανέφερε, στόχος είναι η ολοκλήρωση όλων των επαφών της κ. Λουτ έως το τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα μεταβεί σε Αγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Ο Κύπτιος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της Λευκωσίας για τις επικείμενες επαφές της κ. Λουτ, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη καταδεικνύει ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί σημαντική την κατάλληλη προετοιμασία της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, κάτι που, όπως τόνισε, αποτελεί και θέση του προέδρου Αναστασιάδη.