Το Γανόδερμα Λούσιντουμ βελτιώνει την φυσική κατάσταση σε γυναίκες με ινομυαλγία

Μεταξύ των μη-φαρμακολογικών θεραπειών, οι φυσικές θεραπείες έχουν αναφερθεί ότι είναιαποτελεσματικές στην αύξηση της ευεξίας και της φυσικής λειτουργίας. Σήμερα, οι φυσικές και οι διατροφικές θεραπείες μελετώνται στο σύνδρομο της ινομυαλγίας, διότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στη βελτίωση διαφορετικών συμπτωμάτων

Μεταξύ αυτών των εναλλακτικών θεραπειών, το Γανόδερμα Λούσιντουμ έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και έχει μελετηθεί σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Είναι ένα είδος μανιταριού που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα του στην αύξηση της ζωτικής ενέργειας, διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, και προαγωγή της υγείας . Προηγούμενες έρευνες διερεύνησαν την επίδραση του σε διαφόρες νόσους, όπως ανώμαλα κύτταρα, διαβήτης ή ηπατίτιδα. Διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις έχουν αναφερθεί, επίσης, όπως αντιφλεγμονώδεις, αντιοεξιδωτικές, αντιιικές, νευροπροστατευτικές, και υποτασικές.

Οι επιδράσεις του Γανόδερμα Λούσιντουμ στην φυσική κατάσταση εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστες. Γνωρίζουμε, μόνο μία έρευνα (19), η οποία αξιολόγησε τα αποτελέσματα του Γανόδερμα Λούσιντουμ στην φυσική κατάσταση, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντιοξειδωτική δράση του Γανόδερμα Λούσιντουμ θα μπορούσε να προστατεύσει τους αθλητές αντοχής από την υπερβολική προπόνηση.
Επιπλέον, σημαντικές επιπτώσεις στην φυσική κατάσταση και κόπωση αναφέρθηκαν σε ασθενείς με ανώμαλα κύτταρα του μαστού.
Ωστόσο, ο μηχανισμός, στον οποίο οφείλονται αυτές οι βελτιώσεις, παραμένει άγνωστος.

To Χαρούπι είναι μία φυσική θεραπεία που έχει καταναλωθεί σε πολλές χώρες της Μεσογείου στην προετοιμασία ποτών και στην ζαχαροπλαστική. Το Χαρουπάλευρο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα. Λόγω της χαμηλής τιμής του, το χαρούπι μπορεί να θεωρηθεί ως μία «χαμηλού κόστους» πηγή αντιοξειδωτικών. Πρόσφατες μελέτες υπέθεσαν ότι το οξειδωτικό στρες ίσως έχει ένα σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ινομυαλγίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες στην φυσική κατάσταση, δείχνει ότι οι αντιοξειδωτικές πηγές θα μπορούσαν να βελτιώσουν την φυσική κατάσταση σε ασθενείς με ινομυαλγία.

Σκοπός
Λαμβάνοντας υπ’όψιν τις πιθανές επιδράσεις του Γανόδερμ Λούσιντουμ και του Χαρουπιού, όχι μόνο ως αντιοξειδωτικές πηγές (κυρίως το Γανόδερμα Λούσιντουμ, το οποίο ίσως έχει και άλλα οφέλη όπως αναφέρεται παραπάνω), ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις επιδράσεις του Γανόδερμ Λούσιντουμ και του Χαρουπιού στην φυσική κατάσταση ασθενών που πάσχουν από ινομυαλγία.
Μέθοδοι
Συμμετέχοντες
Συμμετείχαν στην μελέτη 64 γυναίκες, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με ινομυαλγία από ρευματολόγο.
Διαδικασίες
Η παρούσα μελέτη είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, κλινική μελέτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις ακόλουθες δύο ομάδες: ομάδα Γανόδερμα Λούσιντουμ ή ομάδα Χαρούπι. Οι συμμετέχοντες είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη των δύο ομάδων, αλλά δεν ήξεραν σε ποια ομάδα ανήκαν.
Οι διεργασίες τυχαιοποίησης και κατανομής διεξήχθησαν από έναν από τους ερευνητές με τη χρήση τυχαίων κωδικών αριθμών. Αυτός ο ερευνητής δεν συμμετείχε στην ανάκτηση δεδομένων ή στην στατιστική ανάλυση.
Ως εκ τούτου, τα ακόλουθα άτομα ήταν «τυφλά»:
α) τα άτομα που λαμβάνουν την αγωγή
β) τα άτομα που χορηγούν την αγωγή
γ) τα άτομα που αξιολογούν τα αποτελέσματα, και, τέλος,
δ) τα άτομα που αναλύουν τα αποτελέσματα.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν Γανόδερμα Λούσιντουμ ή Χαρούπι κατά την διάρκεια μίας περιόδου 6 εβδομάδων. Η λήψη για το Γανόδερμα Λούσιντουμ και το Χαρούπι ήταν 3 γραμμάρια διαλυμένο σε ζεστό νερό, δύο φορές την ημέρα, (6 γραμμάρια ημερησίως). Η πρώτη λήψη ήταν στο πρωινό και η δεύτερη στο δείπνο.
Συλλογή δεδομένων
Επιλέχθηκαν 9 διαφορετικά τεστ ελέγχου της φυσικής κατάστασης των συμμετέχοντων, προκειμένου να αξιολογηθεί η λειτουργική ικανότητα τους.
Αποτέλεσματα
Μετά την αγωγή των 6 εβδομάδων, το Γανόδερμα Λούσιντουμ βελτίωσε με στατιστικά σημαντική διαφορά (p <.05) την σωματική ικανότητα των γυναικών που πάσχουν από ινομυαλγία. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε βελτίωση :
– στην αερόβια αντοχή,
– στην ταχύτητα κίνησης, και
– στην ευελιξία των κάτω άκρων.
Από την άλλη πλευρά, το χαρούπι φάνηκε να είναι μάλλον αναποτελεσματικό για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης σε ασθενείς με ινομυαλγία.
Συζήτηση και συμπέρασμα

Αν και η παρούσα μελέτη δεν είναι σε θέση να εξηγήσει με ακρίβεια πώς βελτιώνεται η φυσική κατάσταση, η σημασία των ευρημάτων μας είναι πολύ μεγάλη. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τις επιδράσεις του Γανόδερμα Λούσιντουμ ή / και του Χαρουπιού στην φυσική κατάσταση ενός πληθυσμού με μια συγκεκριμένη νόσο.  Ως εκ τούτου, η μελέτη αυτή θέτει τα θεμέλια για μελλοντική έρευνα που θα επικεντρώνεται στις επιδράσεις του Γανόδερμα Λούσιντουμ στην φυσική κατάσταση παθολογικών καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από κακή φυσική κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, τα συμπεράσματα από την προηγούμενη μελέτη στην φυσική κατάσταση σε ποδηλάτες που έλαβαν Γανόδερμα Λούσιντουμ και Κόρντισεπς Σίνενσις, επιβεβαιώνονται (19). Με τον τρόπο αυτό, η παρούσα μελέτη είναι, επίσης, ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για μελλοντικές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του Γανόδερμα Λούσιντουμ στις αθλητισμές επιδόσεις.

Η σημασία της φυσικής κατάστασης σε γυναίκες που πάσχουν από ινομυαλγία είναι ευρέως γνωστή. Στην πραγματικότητα, είναι στενά συνδεδεμένη με την ικανοποίηση από τη ζωή και την ευεξία, επειδή προφανώς σχετίζεται με την ικανότητα του να εκτελούνται οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Επιπλέον, η αερόβια αντοχή και ευελιξία σχετίζονται εξαιρετικά με την σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητας ζωής (HRQoL). Η αναφερόμενη επίδραση της αγωγής στην ταχύτητα κίνησης είναι υψηλότερη από την ελάχιστη πραγματική αλλαγή, η οποία υπολογίστηκε σε ασθενείς με χρόνιο πόνο (οστεοαρθρίτιδα) και ήταν 0,07 μέτρα / δευτερόλεπτο.

Μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το Γανόδερμα Λούσιντουμ ίσως είναι αποτελεσματικό για την ενίσχυση της σωματικής απόδοσης των ασθενών που πάσχουν από ινομυαλγία.  Ωστόσο, περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και διαφορετική δοσολογία Γανόδερμα Λούσιντουμ και Χαρουπιού απαιτούνται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει