Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Το οικονομικό πακέτο προτάσεων για την Τεχεράνη δεν θα είναι έτοιμο πριν τον Νοέμβριο

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι πιθανό οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να καταφέρουν να καταλήξουν πριν τον Νοέμβριο σε ένα οικονομικό πακέτο προτάσεων προκειμένου να πείσουν το Ιράν να παραμείνει στη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Πρέπει να σταματήσουν εντελώς να απειλούν ότι δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της πυρηνικής συμφωνίας», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL προτού μεταβεί στη Βιένη όπου θα συναντηθούν οι πέντε δυνάμεις πλην των ΗΠΑ που υπέγραψαν τη συμφωνία.

«Πρέπει να σταματήσουν τις απειλές ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση για να λάβει το Ιράν τις απαραίτητες οικονομικές αποζημιώσεις», πρόσθεσε.

Ο Λεντριάν εξήγησε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και η Ρωσία και η Κίνα, εργάζονται για να βρουν έναν οικονομικό μηχανισμό για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Προσπαθούμε να το κάνουμε προτού τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις στις αρχές Αυγούστου και (πριν τεθεί σε ισχύ) το άλλο πακέτο κυρώσεων τον Νοέμβριο. Για τις αρχές Αυγούστου ο χρόνος μοιάζει λίγος, όμως προσπαθούμε να τα καταφέρουμε ως τον Νοέμβριο», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επεσήμανε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση να αποζημιώσουν πλήρως για τις απώλειες που θα υπάρξουν με την αποχώρηση πολλών εταιρειών από το Ιράν εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, όμως προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι αν εγκαταλείψει τη συμφωνία, θα βλάψει ακόμη περισσότερο την οικονομία της.