Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τουλάχιστον 7.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Ανατ. Γούτα

Εκατοντάδες Σύροι έφυγαν από την ανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γούτα και πέρασαν πεζή σε έδαφος ελεγχόμενο από το καθεστώς Άσαντ, καθώς ο κυβερνητικός στρατός προελαύνει στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο της αντιπολίτευσης κοντά στη Δαμασκό, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατώντας κουβέρτες, τσάντες και βαλίτσες περπάτησαν κατά μήκος χωματόδρομου προς θέσεις που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στα περίχωρα της πόλης Χαμουρίγια, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός Al Mayadeen.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι περισσότεροι από 3.000 άμαχοι έφυγαν από την πόλη Χαμουρίγια, κατευθυνόμενοι προς θέσεις που τελούν υπό τον έλεγχο των προελαυνόντων κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες έχουν «χωρίσει» την ανατολική Γούτα σε τρεις ξεχωριστούς θύλακες.

Είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων εγκαταλείπει τον θύλακα αφότου ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση για την ανακατάληψή του τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, το οποίο εδρεύει στη Μ. Βρετανία, δήλωσε ότι τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ανατολική Γούτα προς τις κυβερνητικές γραμμές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεκάδες άρρωστοι και τραυματίες απομακρύνθηκαν από την Ανατολική Γούτα.

Ρωσία: Θα συνεχίσουμε τη στήριξη στον Άσαντ

 

Η Ρωσία δήλωσε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να «υποστηρίζει» τις δυνάμεις της Δαμασκού στην επίθεσή τους στην Ανατολική Γούτα, επιβεβαιώνοντας τη ρωσική στρατιωτική υποστήριξη στην αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε τους τρομοκράτες, θα τους νικήσουμε, θα τους νικήσουμε στην Ανατολική Γούτα, όπου ο στρατός πραγματοποιεί αυτή την ώρα επιχείρηση με την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε φόρουμ στη Μόσχα.