Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τουρκία: Πολιτική η καταδίκη στελέχους μιας από τις κρατικές τράπεζές της στις ΗΠΑ

Η Τουρκία χαρακτήρισε «πολιτική επίθεση» των ΗΠΑ την καταδίκη στελέχους μιας από τις κρατικές τράπεζές της από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε ποινή φυλάκισης 32 μηνών για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην αντιπρόεδρος της Halkbank, δικαζόταν από αμερικανικό δικαστήριο με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Αν και η ποινή ήταν σημαντικά ελαφρύτερη από τα 20 χρόνια κάθειρξη που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς, η υπόθεση έχει προκαλέσει νέες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, δύο μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έχει κατ΄ επανάληψη χαρακτηρίσει την υπόθεση πολιτική επίθεση σε βάρος της, η οποία υποκινείται από δυνάμεις μέσα στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ και την κυβερνητική ευμένεια προς τον αυτοεξόριστο Τούρκο ισλαμιστή ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Το δικαστήριο παραβίασε τον νόμο, δεν διεξήγαγε μια δίκαιη δίκη», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Αυτή η υπόθεση είναι απτή απόδειξη της συνεργασίας του FETO, της CIA, του FBI και του δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ», είπε. FETO (Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση) είναι όρος που χρησιμοποιεί η τουρκική κυβέρνηση για το δίκτυο του κ. Γκιουλέν.

Η Halkbank έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση. Προηγουμένως υποστήριξε ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες.

Ο Φ. Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1999, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στο πραξικόπημα το οποίο και έχει καταδικάσει. Η απροθυμία της Ουάσινγκτον να εκδώσει τον Γκιουλέν – λέει ότι τα αιτήματα για έκδοση πρέπει να περάσουν από τα δικαστήρια – έχει εξοργίσει την Άγκυρα.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Ατίλα ότι συμμετείχε σε συνωμοσία υπό τον Ρεζά Ζαράμπ, έναν εύπορο Τουρκο-Ιρανό έμπορο χρυσού, τον οποίο οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν το 2016 και αργότερα δήλωσε ένοχος για απάτη, συνωμοσία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και κατέθεσε εναντίον του Ατίλα στη δίκη του, υποστηρίζοντας ότι δωροδοκούσε Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Ατίλα έχει περάσει ήδη 14 μήνες στη φυλακή μετά τη σύλληψή του, το 2017. Ο χρόνος αυτός θα μετρήσει για την ποινή του και μπορεί να αποφυλακιστεί νωρίτερα λόγω καλής συμπεριφοράς.