Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τουρκία: Πυρά Ερντογάν κατά Γαλλίας για τη Συρία

Νέο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει η Τουρκία, αυτή τη φορά κατά της Γαλλίας, με τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν να αντιδρά στη δέσμευση του Παρισιού να υποστηρίξει συριακές δυνάμεις των οποίων ηγείται η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Μάλιστα, σήμερα ο Ερντογάν σε ομιλία του επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οποίος διαβεβαίωσε χθες τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για την υποστήριξη του Παρισιού στην προσπάθεια κατά του Ισλαμικού Κράτους και στη σταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη στάση του «εντελώς λάθος» και προειδοποίησε ότι «η Γαλλία δεν θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας όταν γεμίσει τρομοκράτες» εξαιτίας της πολιτικής της αυτής.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ σε μήνυμά του στο Twitter επισήμανε ότι «αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας», σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε ότι η Γαλλία δεν θα κάνει ένα τόσο παράλογο βήμα».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και της αραβοκουρδικής αυτής δύναμης στη Συρία, οι εκπρόσωποι της οποίας έγιναν χθες δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν συνάντησε χθες για πρώτη φορά αντιπροσωπεία στην οποία περιλαμβάνονταν οι YPG, η πολιτική της πτέρυγα PYD και χριστιανοί και άραβες αξιωματούχοι. Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας κατά του PKK και την αφοσίωσή της στην ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά πρότεινε επίσης έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και των SDF.

«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία έχει στόχο την προώθηση ενός διαλόγου, επαφών ή μιας μεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας μετά την χθεσινή πρόσκληση του Παρισιού σε έναν διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Η Τουρκία θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η αραβική συνιστώσα των δυνάμεων αυτών αποτελεί μόνον βιτρίνα που έχει στόχο να προσδώσει μια κάποια νομιμότητα σε μια δύναμη στην οποία κυριαρχούν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, οι οποίες συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Μιλώντας στο Reuters μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν, ο Κούρδος αξιωματούχος Χάλεντ Εϊσά, μέλος του PYD που εκπροσωπεί την περιοχή της βόρειας Συρίας στο Παρίσι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να αποστείλει περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να προωθήσει μια διπλωματική λύση.