Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τραμπ: Τερματισμός των «δαπανηρών» στρατιωτικών γυμνασίων με τη Νότια Κορέα

Τον τερματισμό των «δαπανηρών» στρατιωτικών γυμνασίων με τη Νότια Κορέα στην κορεατική χερσόνησο προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα

«Τα στρατιωτικά γυμνάσια κοστίζουν ακριβά, εμείς πληρώνουμε για τα περισσότερα από αυτά» ανέφερε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Σιγκαπούρη μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Κιμ. «Την ώρα που διαπραγματευόμαστε μια συνολική, πολύ πλήρη συμφωνία, πιστεύω ότι δεν αρμόζει να διεξάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει την ίδια ώρα «την εξοικονόμηση πολλών χρημάτων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι επιθυμεί να αποσύρει, εν ευθέτω χρόνω, τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα, βεβαιώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με την Πιονγιάνγκ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο Κιμ «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή του για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». Όπως έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει, οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας θα διατηρηθούν μέχρις ότου τα πυρηνικά να μην αποτελούν πρόβλημα. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύθηκε για την καταστροφή «πολύ σύντομα» μιας «σημαντικής» εγκατάστασης πυραυλικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «έντιμες, άμεσες και παραγωγικές» τις συνομιλίες που είχε με τον Κιμ, προσθέτοντας ότι με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη έθιξαν εν συντομία και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έπλεξε μάλιστα το εγκώμιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη, λέγοντας ότι είναι ένας «πολύ ταλαντούχος» και «καλός διαπραγματευτής» που «έκανε ένα πρώτο θαρραλέο βήμα για ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό του».

«Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα στην ιστορία, για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των εθνών μας» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα για τον τερματισμό προσεχώς του Πολέμου της Κορέας, ο οποίος έληξε το 1953 με ανακωχή κι όχι με μια επίσημη συνθήκη ειρήνης.

Εμφανίστηκε τέλος πρόθυμος να επισκεφθεί «εν ευθέτω χρόνω» την Πιονγκγιάνγκ, προσθέτονας ότι προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον Λευκό Οίκο. Όπως είπε, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αποδέχθηκε την πρόσκληση, αλλά η επίσκεψή του θα γίνει «στον κατάλληλο χρόνο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει