Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Tρούφες

Είναι υπόγεια μανιτάρια, σχήματος κονδύλου και μεγέθους από 2-7 συνήθως εκ., γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος από 8-15 εκ. περίπου και εμφανίζονται τριγύρω από δέντρα.

Για πολλά χρόνια θεωρούνταν το “δώρο” των Γάλλων χοιροβοσκών όταν αυτοί έβγαζαν τους χοίρους σε δρυοδάσος της περιοχής Perigord το φθινόπωρο για να φάνε βαλανίδια.
Όταν οι χοίροι εντόπιζαν με την όσφρηση τους τα σημεία που υπήρχαν τρούφες και άρχισαν να σκάβουν, οι χοιροβοσκοί επενέβαιναν και τις μάζευαν. Σήμερα στη Γαλλία και την Ιταλία η συλλογή τρουφών γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Οι τρούφες έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν κοινές συνταγές σε καταπληκτικά εδέσματα, των οποίων οι τιμές σε φημισμένα εστιατόρια στην Ευρώπη και Β. Αμερική είναι αστρονομικές. Να σημειωθεί ότι η τιμή της τρούφας στην Ευρωπαϊκή αγορά κυμαίνεται από 900 – 1300 € το κιλό ενώ στην  Αμερικανική είναι ακόμη υψηλότερη (μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 7.000), αναλόγως του είδους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει