Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Τσίπρας: Μήνυμα για την 25η Μαρτίου με αναφορές στην Τουρκία και τους Έλληνες στρατιωτικούς

Φάρο του ελληνισμού, μνημείο αυτοθυσίας, ηρωισμού αλλά και τόπο μαρτυρίου χαρακτήρισεο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα Ψαρά, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στέλνοντας με τις δηλώσεις του τριπλό μήνυμα, για την Τουρκία και την προκλητικότητά της, τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο αλλά και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και την επιτροπεία.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας, αγώνα που ταυτόχρονα συμβόλισε τη δίψα ενός λαού για την απελευθέρωση από τον ζυγό του κατακτητή και είχε βαθιά χαραγμένες αξίες και ιδανικά που αργότερα γέννησαν όλες τις μεγάλες αλλαγές που συγκλόνισαν τον κόσμο. «Αναφέρομαι στις παναθρώπινες αξίες της ακλόνητης πίστης στην πρόοδο και την απόρριψη κάθε μορφής τυραννίας, σκλαβιάς και καταπίεσης, ιδέες και αξίες που άφησαν το στίγμα τους και κίνησαν τον τροχό της ιστορίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο σπόρος που έθρεψε το νέο ελληνικό κράτος είναι που γέννησε και την Ευρώπη των μεγάλων ιδανικών, της δημοκρατίας, της ισότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Στο διάβα των χρόνων, όποτε η λήθη επέτρεψε στο παλιό να επιστρέψει, όποτε επέστρεψε τον σκοταδισμό, την οπισθοδρόμηση, τους εθνικισμούς να βγουν στο προσκήνιο, είχαμε μεγάλες τραγωδίες» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα, που η Ελλάδα βαδίζει στα 200 χρόνια από το έπος του ’21 είμαστε περήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και παρά τις δυσκολίες, τις προσκλήσεις, υπερασπιζόμαστε επάξια αυτές τις αξίες και τα ιδανικά που καθόρισαν τόσο την εθνική μας αναγέννηση όσο κι ολόκληρης της Ευρώπης. Είμαστε περήφανοι γιατί η Ελλάδα χάρη στην αυτοπεποίθηση και τον αγώνα του λαού της στέκεται όρθια, περήφανη, ως μια χώρα σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα «απαιτεί από όλους τον απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της εδαφικής της ακεραιότητας. «Η Ελλάδα είναι φάρος αξιών αλλά και εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας. Γι’ αυτό δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ομαλότητα. Από αυτή την ιστορική γωνιά θέλω να επαναλάβω αυτό που δηλώνει επίσημα και όλη η Ευρώπη: Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά διακαιώματα Ελλάδας και Κύπρου και τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και να κατανοήσει ότι στον 21ο αιώνα την ευημερία ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι κορώνες αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες, η καλή γειτονία, η επιδίωξη επίλυσης των διαφορών. Η Ελλάδα το κατανοεί και το εφαρμόζει. Διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη όχι για να απειλήσει αλλά για να υπηρετήσει την αρχή της καλής γειτονίας και να εξασφαλίσει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ξεχωριστά στους στρατευμένους νέους και ειδικά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο και παραμένουν υπό κράτηση στην Τουρκία. «Μια μέρα σαν τη σημερινή, οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους στρατευμένους μας, τους στρατιώτες, ναύτες, αεροπόρους και αξιωματικούς που βρίσκονται απ΄άκρη σ’ άκρη της χώρας για να υπερασπιστούν με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία την εθνική μας ακεραιότητα. Η σκέψη μας βρίσκεται σ’ αυτούς αλλά ιδιαίτερα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Θέλω να διαβεβαιώσω πως η σκέψη μας όχι μόνο σήμερα αλλά καθημερινά είναι μαζί της και κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται για αν επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει