Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Β. Κορέα: Ενθαρρυντική έκθεση για την ανάπτυξη των παιδιών

Τα παιδιά στη Βόρεια Κορέα υποφέρουν λιγότερο από καθυστέρηση στην ανάπτυξη, ένα πρόβλημα που συνδέεται με τον χρόνιο υποσιτισμό, σε σχέση με πριν μερικά χρόνια, όμως ένα παιδί στα πέντε εξακολουθεί να επηρεάζεται, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε το Κεντρικό Γραφείο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Κορέας με την τεχνική υποστήριξη της Unicef σε 8.500 νοικοκυριά το 2017.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το εθνικό ποσοστό στην καθυστέρηση ανάπτυξης δεν έχει σταματήσει να μειώνεται τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Κορέα, πέφτοντας από το 32,4% το 2009 στο 28% το 2012 και στο 19% το 2017.

Τα νέα δεδομένα «δείχνουν μικρές βελτιώσεις, όμως και προκλήσεις που παραμένουν», διευκρίνισε η Unicef σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, η έρευνα αποκάλυψε τις «σημαντικές διαφορές» που υπάρχουν ανάμεσα στις επαρχίες. Έτσι στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ το 10% των παιδιών πλήττεται από καθυστέρηση στην ανάπτυξη, ενώ στη βόρεια επαρχία Ριανγκάνγκ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, επηρεάζεται περίπου το 32%.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το ένα τρίτο του πόσιμου νερού που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά είναι μολυσμένο. «Η κατάσταση είναι χειρότερη στις αγροτικές περιοχές, όπου περίπου τα μισά παιδιά εξακολουθούν να εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους ασθενειών και υποσιτισμού».