Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Βάιντμαν: Η Γερμανία χρειάζεται καλύτερες αλλά όχι περισσότερες δημόσιες δαπάνες

Στην κριτική της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ για τα υψηλά πλεονάσματα της Γερμανίας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τον προϋπολογισμό της απάντησε ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ανέφερε ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών με μόνο σκοπό την αντιμετώπιση των πλεονασμάτων αυτών θα ήταν «πιθανόν ένα ανώφελο εγχείρημα». Κηρύσσοντας την έναρξη ενός συνεδρίου, που συνδιοργανώνουν η Bundesbank και το ΔΝΤ, σημείωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται καλύτερες, αλλά όχι περισσότερες δαπάνες. Αντίθετα, πρόσθεσε, η χώρα του θα πρέπει να επιδιώξει μία «μετατόπιση των δημοσίων δαπανών από την κατανάλωση στις επενδύσεις».

Η Λαγκάρντ, που θα συμμετάσχει στο συνέδριο στη Φρανκφούρτη, είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα ανάρτηση σε blog καλώντας τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες για να ενισχύσει την ανάπτυξη και να ετοιμασθεί για το κόστος της ταχείας γήρανσης της κοινωνίας της.

«Εμείς, στο ΔΝΤ, βλέπουμε ένα ιδιαίτερα ισχυρό επιχείρημα για τη χρησιμοποίηση του περιθωρίου που υπάρχει στον προϋπολογισμό – περιλαμβανομένου και αυτού πέραν του “μαύρου μηδενικού”, δηλαδή του ισοσκελισμένου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού – για μεγαλύτερες επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, σιδηροδρόμους και ψηφιακές υποδομές», έγραψε. «Πρέπει να ρωτήσουμε γιατί τα γερμανικά νοικοκυριά και εταιρείες αποταμιεύουν τόσο πολύ και επενδύουν τόσο λίγο και ποιες πολιτικές μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την απόκλιση», πρόσθεσε.

Αν και ο Βάιντμαν συμφώνησε ότι οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και «στοχευμένες επενδύσεις σε έρευνα, εκπαίδευση και, κυρίως, στις ψηφιακές υποδομές» είναι αναγκαίες, τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι με το ταχύτερο ρυθμό από το 2011, εν μέσω χαμηλού επιπέδου – ρεκόρ της ανεργίας, ισχυρού διεθνούς εμπορίου και της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ισχυρή ανάπτυξη οδήγησε σε πλεόνασμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ύψους 1,2% του ΑΕΠ, ενώ το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας στο 12μηνο έως τον Νοέμβριο του 2017 ανήλθε σε 262 δισ. ευρώ.