Βενιζέλος: Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα λασπώσει πρόσωπα που την ενοχλούν – Η κοινωνία δεν «τσιμπάει»

Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα λασπώσει πρόσωπα που την ενοχλούν” αλλά “Η κοινωνία δεν «τσιμπάει»” τόνισε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. H ηγετική ομάδα της κυβέρνησης θέλησε να δημιουργήσει, με όχημα τις αθλιότητες στην υπόθεση Novartis, εσωτερικό πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι αυτό που είχε προβλέψει, δηλαδή πως “πλησιάζοντας προς το τέλος της θητείας της παρούσας Βουλής θα προκύψει θεσμική κρίση”. Υπάρχουν πλέον συνθήκες ρήξης με όσους βιάζουν και διαστρέφουν θεμελιώδεις θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα λασπώσει πρόσωπα που την ενοχλούν. Η κοινωνία δεν «τσιμπάει» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σεβασμό στους θεσμούς, δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει διάκριση των εξουσιών και ότι εκθέτει συνεχώς εισαγγελικούς λειτουργούς που τους εμφανίζει ως παρακολούθημά της. Ειδικότερα για το θέμα των προστατευομένων μαρτύρων είπε ότι στη δικογραφία δεν περιλαμβάνεται η εισαγγελική διάταξη για την απονομή του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα ούτε η έγκριση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του ΑΠ. Το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα δόθηκε χωρίς να πληρούνται οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις του νόμου. Όλα αυτά θα απασχολήσουν αμέσως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Για την εμπλοκή του ονόματός του, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι “δεν έβαλαν μυαλό από την τύχη που είχαν προηγούμενες προσπάθειες τους. Έκαναν λοιπόν το λάθος να με προκαλέσουν τόσο βάρβαρα και ανόητα. Δεν πρόσεξαν ότι μια αναφορά που γίνεται σε επίσημο έντυπο της Novartis στο, ούτως ή άλλως αναρμόδιο, υπουργείο Οικονομικών αφορά το Μάιο του 2012 όταν δεν ήμουν πλέον υπουργός Οικονομικών! Δεν σκέφτηκαν ότι επί των ημερών μου ως υπουργού Οικονομικών κουρεύτηκαν λόγω PSI τα ομόλογα των φαρμακευτικών εταιριών που έχασαν έτσι 2,8 δισ., δηλαδή μια ολόκληρη ετήσια δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με δεδομένα 2014. Δεν είδαν ότι στο έγγραφο των αμερικανικών Αρχών δεν αναφέρονται καν τα ονόματα Πικραμμένος, Κουτρουμάνης και Βενιζέλος. Δεν διάβασαν τις συνεντεύξεις του κομβικού προσώπου, τότε επικεφαλής της Novartis, που λέει ότι δυο πρόσωπα δεν έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του, τους κκ Πικραμμένο και Βενιζέλο. Δεν μπόρεσαν να κατασκευάσουν καν μια ιστορία”.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να διαπιστωθεί από τη Βουλή η παραγραφή των πράξεων που φέρεται να τελέσθηκαν από υπουργούς ο κ. Βενιζέλος είπε ότι “αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν το τέλειο έγκλημα να συκοφαντήσουν, να πετάξουν τη λάσπη στον ανεμιστήρα και μετά να πουν ότι η Βουλή δεν εξετάζει τίποτα επί της ουσίας, δεν καλεί καν τους «προστατευόμενους» μάρτυρες γιατί έχει επέλθει παραγραφή, κάνουν μεγάλο λάθος. Ποιος εισαγγελικός λειτουργός, ανεξάρτητος και έντιμος, θα αρνηθεί να κινήσει την ποινική διαδικασία κατά των «μαρτύρων» και των συνεργών τους για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδορκία, σύσταση και συμμορία και ένα σωρό αλλά εγκλήματα; Ποιο αστικό δικαστήριο θα αρνηθεί να εκδικάσει αγωγές αποζημίωσης; Ποια Βουλή θα αρνηθεί τη συγκρότηση επιτροπής με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς για τη διερεύνηση παραγεγραμμένων πράξεων, αν το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος, όπως προβλέπει ρητά το άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος; Ποιος θα παρεμποδίσει την επόμενη Βουλή να αποσαφηνίσει τη νομοθεσία περί «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» η οποία ούτως ή άλλως παραβιάζεται κραυγαλέα στην προκειμένη περίπτωση; Όχι, δεν θα ξεφύγουν με υπεκφυγές. Δεν θα περάσει το λαθρεμπόριο λάσπης, υπάρχουν πάμπολλοι εθνικοί και διεθνείς νομικοί φραγμοί. Θα βγουν οι κουκούλες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει