ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ – ΒΟΛΟΣ: Μήνυμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ από τη συγκέντρωση στην ομιλία Κουτσούμπα

Μήνυμα αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική και ενίσχυσης του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες έστειλε η συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου, που διοργάνωσε η ΤΕ Μαγνησίας του Κόμματος, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Αποστόλης Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, ο Στέφανος Κότο, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βόλου και η Μαρία Γαβαλά, υποψήφια ευρωβουλευτής.

 

Αποσπάσματα της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στις δημοτικές και περιφερειακές, μπορούμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά.

Αφήνουμε πίσω τα ψεύτικα διλήμματα, τις κάλπικες διαφορές!

Εμείς κάνουμε τη διαφορά!

Προχωράμε με το δίκιο μας, την καρδιά μας, και το ΚΚE.

Περνάμε απέναντι!

– Περνάμε απέναντι από τα κόμματα, τις κυβερνήσεις τους, που φτωχοποιούν την εργατική τάξη, το λαό, για να αυγαταίνουν τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών.

– Περνάμε απέναντι από όλους όσοι υπηρετούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για το λαό και τη νεολαία.

– Περνάμε απέναντι, καταδικάζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση των καπιταλιστών, που δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, φιλεργατική, αφού όλο και πιο εχθρικός για τους λαούς γίνεται ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Στέλνουμε μήνυμα μέσα και έξω στην ΕΕ, στους λαούς της Ευρώπης.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με τις γνωστές κοκορομαχίες τους αυτήν τη φορά, για τα κότερα, τις ελίτ, τα σκάνδαλα, τα στελέχη τους, που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θέλουν να κρύψουν ότι και οι δύο τα συμφέροντα των ελίτ υπερασπίζονται.

Το ότι βέβαια ο καθένας τους υπερασπίζεται συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων αυτής της ελίτ δεν αλλάζει την ουσία, απλά επιβεβαιώνει αυτό που λέμε.

Τα συμφέροντα των ελίτ υπερασπίζονται, γι αυτό στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο, πρόσθεσαν και ένα τρίτο, ακόμα χειρότερο, για να φορτώσουν στο λαό τα βάρη της κρίσης και να τη βγάλει “καθαρή” το κεφάλαιο.

Τα συμφέροντα των ελίτ υπερασπίζονται, γι’ αυτό κονταροχτυπιούνται για το ποιος είναι πιο ικανός να υλοποιήσει για λογαριασμό τους τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Για το ποιος θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης – μεταμνημονιακή εποχή την ονομάζουν – η οποία φυσικά για το λαό θα είναι ίδια με την προηγούμενη.

Κι αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει το πακέτο των μέτρων, το οποίο εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι δεν είναι παροχές, ότι είναι δικαιοσύνη. Ότι είναι “η επιστροφή όσων εκλάπησαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια”.

Αλήθεια; Είναι όντως η επιστροφή των τεράστιων απωλειών απ’ όσα έχασαν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι στα χρόνια της κρίσης;

Όχι βέβαια! Γιατί οι εργαζόμενοι έχασαν ολόκληρους μισθούς, ολόκληρες συντάξεις και ένα σωρό δικαιώματα, τα οποία δεν μπορούν να μπουν σε καμιά ζυγαριά.

Κι όλα αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας ότι δήθεν “είναι η αρχή μιας νέας δίκαιης αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα, αλλά είναι και ο έμπρακτος σεβασμός στις θυσίες ενός λαού που υπέφερε”, είναι για να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται.

 

Καταρχήν, κανένας λαός δεν έκανε με τη θέλησή του θυσίες. Όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα – που ονομάζει θυσίες τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πριν από αυτόν τα ονόμαζαν έτσι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – επιβλήθηκαν στο λαό.

Απόδειξη οι μεγάλοι αγώνες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, ενάντια σ’ αυτά τα βάρβαρα μέτρα, αγώνες που πραγματικά επέβαλαν να δοθούν έστω κι αυτά τα ψίχουλα.

Και ούτε βέβαια μπορείς να βαφτίζεις “δίκαιη” μια αναπτυξιακή πορεία η οποία έχει ματώσει, έχει τσακίσει έναν ολόκληρο λαό, κι αυτό θα συνεχίσει για να μην απειληθεί στο μέλλον.

Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι εργάστηκαν σκληρά και με σχέδιο και ότι η μόνη τους έγνοια ήταν οι ανάγκες των πολλών και οι δυσκολίες του ελληνικού λαού. Δεν θα διαφωνήσουμε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του εργάστηκαν σκληρά, για λογαριασμό των καπιταλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των βιομηχάνων και λοιπών εκμεταλλευτών, ιδιαίτερα των εφοπλιστών – οι οποίοι είχαν και την τιμητική τους στη συζήτηση στη Βουλή.

Όλοι αυτοί είναι η ελίτ, που τα συμφέροντά της, μαζί με τον Μητσοτάκη, υπερασπίζονται. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό που όλοι λίγο – πολύ καταλαβαίνουν, με τις επιδοτήσεις, τις φοροαπαλλαγές, τα επενδυτικά πακέτα, τα δωράκια.

Έχει να κάνει, πολύ περισσότερο, με τον βασικό πυρήνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, με τον εργασιακό μεσαίωνα που από κοινού έχουν διαμορφώσει στους τόπους δουλειάς.

Είναι, με λίγα λόγια, όλα όσα ζουν οι εργάτες και δω στη Μαγνησία. Εργάτες που έχασαν τη δουλειά τους, απολύθηκαν και σήμερα ορισμένοι, όχι όλοι, δουλεύουν με χειρότερες συνθήκες.

Σε αυτές τις συνθήκες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού, και εδώ στη Μαγνησία, στις Σποράδες, όπου το τουριστικό “θαύμα” για τους εργαζόμενους μεταφράζεται σε δουλειά με συνθήκες γαλέρας. Ακόμα και εργατικά ατυχήματα, τα οποία έχουν επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, στον Επισιτισμό, στο χώρο των ΟΤΑ.

Τα συμφέροντα των ελίτ, του μεγάλου κεφαλαίου υπερασπίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Γι’ αυτό στα σχέδιά τους η κατάσταση στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια δεν πρόκειται να αλλάξει για τη λαϊκή οικογένεια, που θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά για τη μόρφωση των παιδιών της, την υγεία των μελών της. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η εικόνα διάλυσης που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας του νομού, η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου με ελλείψεις σε γιατρούς, προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως η αντιλαϊκή πολιτική είναι ενιαία, από πάνω μέχρι κάτω.

Από την ΕΕ, η οποία δίνει τις κατευθύνσεις, τις κυβερνήσεις οι οποίες τις υλοποιούν, τους δήμους και τις Περιφέρειες οι οποίες τις εξειδικεύουν.

Εδώ στη Μαγνησία, η ενιαία πολιτική τους καθρεφτίζεται σε ένα έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού του Βόλου, που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, την υπογραφή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των περιφερειαρχών και των δημάρχων τους. Μιλάμε για το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων.

Όλοι τους, από κοινού και με μοιρασμένους ρόλους, υλοποιούν συγκεκριμένη στρατηγική της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τη ζωή και την υγεία ως “κόστος”, βάζοντάς την στο ζύγι με τα “οφέλη” για λογαριασμό των μονοπωλίων, για να προωθήσει την καπιταλιστική κερδοφορία τους, στην “αγορά απορριμμάτων”, βαφτίζοντάς τα “εναλλακτικά καύσιμα”.

Με Οδηγία της ΕΕ διαμορφώθηκε η Εθνική Στρατηγική Διαχείρισης Απορριμμάτων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρατηγική την οποία εξειδίκευσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία προέβλεπε και τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής σκουπιδιών, αλλά και ο δήμος Βόλου που έσπευσε να την προωθήσει με απόφασή του.

Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε: Είναι οι αδειοδοτήσεις των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, που δίνουν το δικαίωμα στην ΑΓΕΤ να πνίξει την πόλη στα θανατηφόρα αέρια, για να αυξήσει τα κέρδη της με την καύση σκουπιδιών. Της δίνουν την άδεια να καίει 1.015.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο. Δηλαδή, η αναλογία καμένων σκουπιδιών στον Βόλο να είναι πάνω από 8.000 κιλά ανά κάτοικο, όταν στην ΕΕ είναι 13,5 κιλά ανά κάτοικο.

Άλλο ένα παράδειγμα, το οποίο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνέχισε στον ίδιο δρόμο.

Αφού αυτή η κυβέρνηση έδωσε την άδεια που επιτρέπει στην ΑΓΕΤ να εισάγει σκουπίδια για να μπορέσει να φτάσει αυτό το απαράδεκτο ποσό.

Και εδώ στη Μαγνησία, με το παράδειγμα της δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων επιβεβαιώνεται ότι καπιταλιστικό κέρδος και προστασία της υγείας και της ζωής του λαού είναι δυο πράγματα αντίθετα.

Ενώ η ίδια η επιστήμη, η έρευνα και η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των λαϊκών αναγκών, της προστασίας της ζωής του λαού.

Για να γίνει βέβαια αυτό πράξη, απαιτείται η εργατική τάξη και οι παραγωγοί του πλούτου να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν τη δική τους οικονομία και κοινωνία, να κάνουν δική τους περιουσία τον πλούτο που παράγουν.

Τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την υπογραφή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, όπως και των περιφερειαρχών και των δημάρχων τους, έχει και η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας.

Και σ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εντάσσεται το σχέδιο μετατροπής του Βόλου και της Μαγνησίας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, όπου θα εκπαιδεύονται και θα εφορμούν στρατιωτικές δυνάμεις, για τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων και μάλιστα σε συνθήκες όξυνσης της έντασης με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες δυνάμεις. Σχέδιο που μετατρέπει, όχι μόνο τον Βόλο, τη Μαγνησία, αλλά όλη τη χώρα σε μαγνήτη πολεμικών επιθέσεων.

Κι όλα αυτά, τα οποία προκλητικά αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη, προσπαθώντας να βάλουν στο ζύγι το δήθεν “όφελος” από το ΝΑΤΟ, μόνο με τη λέξη “αίσχος” μπορούν να απαντηθούν!

Είναι τόσο ξεδιάντροποι, που βάζουν στο ζύγι τα κάποια δολάρια που θα αφήνουν τα Αμερικανάκια, με το γεγονός ότι αυτοί είναι που εκπαιδεύουν τους Ισραηλινούς πιλότους, εδώ στο Στεφανοβίκειο, για να είναι πιο “αποτελεσματικοί” όταν δολοφονούν χιλιάδες Παλαιστίνιους, παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Μόνο οργή και θυμό μπορεί να προκαλέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουν το θράσος να βάζουν στο ζύγι “μια χούφτα δολάρια” με τις εγκληματικές δολοφονικές επιθέσεις σε γειτονικούς λαούς.

“Αίσχος” είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει την προσπάθεια εξαγοράς της συνείδησης του λαού και των νέων, την επιχείρηση διαγραφής της αγωνιστικής αντιιμπεριαλιστικής ιστορικής παράδοσης του λαού μας, ιδιαίτερα από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ταυτόχρονα, ανερυθρίαστα, επικαλείται την αριστερά, τα ιδανικά των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, με στόχο να βουτήξει όλους όσοι είναι αριστεροί, στο βούρκο της αποδοχής αυτής της βαρβαρότητας.

Αυτή είναι η “ανάπτυξη” που ευαγγελίζονται οι υπερασπιστές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του καπιταλιστικού δρόμου, η οποία φτάνει στο σημείο να αποτυπώνεται ωμά στο δίλημμα “ευρώ ή ζωές”, αποκαλύπτοντας και με αυτόν τον τρόπο το σάπιο περιεχόμενο μιας τέτοιας ανάπτυξης.

Μέχρι προχτές πιστεύαμε ότι από τους κυβερνώντες τα είχαμε δει όλα, τα είχαμε ακούσει όλα. Μέχρι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό της ανήμερα της μεγάλης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, για την οποία έδωσαν τη ζωή τους εκατομμύρια αγωνιστές σε όλο τον κόσμο, πήγε στη Ρουμανία και έβαλε την υπογραφή της, μαζί με τους ακροδεξιούς, τους φασίστες και τους ρατσιστές. Μαζί με τον Όρμπαν, τον Κουρτς, τον Σαλβίνι, έβαλαν υπογραφή σε ένα κατάπτυστο κείμενο, μνημείο αντικομμουνισμού και παραχάραξης της Ιστορίας. Κείμενο που ανοίγει το δρόμο για διώξεις ενάντια σε όσους και όσες υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται τον σοσιαλισμό, αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό, αλλά και διώχτηκαν από τα μισαλλόδοξα καθεστώτα, με ανάλογα “επιχειρήματα” στο παρελθόν, σαν αυτά που περιέχονται στο ψήφισμα αντιστροφής της ιστορικής πραγματικότητας.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Και εδώ στο Βόλο, στη Μαγνησία, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους όσοι βρεθήκαμε δίπλα – δίπλα στους αγώνες για να σωθεί το μεροκάματο, η δουλειά, που μαζί δυναμώσαμε την αλληλεγγύη για να κρατηθεί όρθια η λαϊκή οικογένεια.

Σε όλους όσοι νιώθουν πραγματικά προοδευτικοί και δεν αντέχουν να μιλάει για πρόοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τα μνημόνιά του μας γυρίζει δεκαετίες πίσω.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, συμφωνούν πως η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε σήμερα να κάνουμε την πραγματική διαφορά!».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει