ΒΟΛΟΣ: Ο τεράστιος Γλέζος επίτιμος διδάκτορας του Π.Θ. – Ρεζίλι η Πρυτανική Αρχή για το θέμα των Καθαριστριών

Υποκλίθηκε ενώπιον του πλήθους, ύμνησε τους δασκάλους που έπεσαν για την ελευθερία και αφιέρωσε την αναγόρευσή του στην μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου

Επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το απόγευμα της Τετάρτης ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, αφού ενδύθηκε την τήβεννο και έλαβε τις σχετικές τιμές της θέσης του, υποκλίθηκε στο πλήθος που παραβρέθηκε στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκφωνόντας έναν από τους πιο εμπνευσμένους τους λόγους.

«Αποδέχομαι την τιμή που μου γίνεται διότι: δεν την επιζήτησα, δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, δεν υπάρχει δόλος, δεν κατέχω κανένα κυβερνητικό αξίωμα. Σε καμία από τις πέντε αναγορεύσεις μου δεν κατείχα κυβερνητικό αξίωμα. Η απόφαση για την αναγόρευσή μου ήταν ομόφωνη και θα συνεχίσω ανεξαρτήτως όλων, να ασχολούμαι με την παιδαγωγική.

Παθιάζομαι για τις απόψεις μου, αλλά ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθούν. Τίθενται προς κρίση όλων», τόνισε ο Μανώλης Γλέζος.

Αφιέρωσε την αναγόρευσή του στη μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου και είπε πως στο χωριό του, στη Νάξο, είναι γνωστός ως ο Νώλης της Μάχης. «Η μητέρα μου με δίδαξε να μη λέω ψέματα, να έχω άποψη, τη δύναμή μου να την χρησιμοποιώ όχι μόνο αμυνόμενος αλλά και ως υπερασπιστής των αδυνάτων, με δίδαξε τις αντιλήψεις των παιδαγωγών Πεσταλότσι και Μοντεσόρι. Η παιδαγωγική αποτελεί έναν συστηματικό τρόπο μετάλλαξης της αγέλης σε κοινωνία, μέσω της απόκτησης παιδείας», πρόσθεσε.

Ο κ. Γλέζος αναφέρθηκε στην αξία της παιδαγωγικής και απήγγειλε ποίημα που έγραψε ο ίδιος αφιερωμένο στην 28χρονη δασκάλα Κούλα Μητρούση, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Πρόσθεσε πως οι πρώτοι που εξαρχής και σε αριθμό έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα είναι οι δάσκαλοι. Σύμφωνα με τον Άγγελο Ελεφάντη, διανοούμενο της ελληνικής Αριστεράς και εκδότη, το 32% των καπεταναίων του ΕΛΑΣ, ήταν δάσκαλοι, και αυτό οφείλεται στις ριζοσπαστικές ιδέες με τις οποίες είχαν έρθει σε επαφή.

Τέλος, αναφέρθηκε στον αδερφό του Νίκο Γλέζο, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, όταν ήταν πρωτοετής φοιτητής της παιδαγωγικής ακαδημίας και δήλωσε πως φτιάχνει μία μεγάλη βιβλιοθήκη στη μνήμη του.

Ακολούθησε συζήτηση με τους φοιτητές του παιδαγωγικού τμήματος.

 

Παρέμβαση εκπροσώπου καθαριστριών στην αρχή της εκδήλωσης

Στην αρχή της εκδήλωσης εκπρόσωπος από τον Σύλλογο Καθαριστριών ζήτησε να υπάρξει κατανόηση από τον κ. Γλέζο για την κατάσταση της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εξήγησε τα αιτήματα των καθαριστριών που ζητούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και να μην ανατεθεί η καθαριότητα σε ιδιώτη εργολάβο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει