Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για την ανάπλαση της Αθήνας

Με την έγκριση της πλειοψηφίας έγινε δεκτό από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας για την ανάπλαση της Αθήνας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε την Αθήνα στο χάλι και τον μαρασμό που οι άλλοι δημιούργησαν», με την αντιπολίτευση σύσσωμη να αντιδρά.

Απέναντι στις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι αφαιρούνται αρμοδιότητες του δήμου Αθηναίων και δημιουργείται μια αχρείαστη εταιρεία μόνον και μόνον για να διοριστούν «ημέτεροι», ο κ. Σπίρτζης κάλεσε τους βουλευτές να αναφέρουν ποιες αρμοδιότητες και ποιοι πόροι αφαιρούνται, και απέρριψε την κριτική περί «τακτοποίησης» φιλοκυβερνητικών στελεχών στην εταιρεία. Καταλόγισε, τόσο στην σημερινή ηγεσία του Δήμου, όσο και στις προηγούμενες, ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της πρωτεύουσας, «απάνθρωπης για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα» με «μηδενικούς» ελεύθερους χώρους. Ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρθηκε σχετικά και στην κατάργηση οργανισμών από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου των μεγάλων πόλεων, ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων ή η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπλαση του Κέντρου.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επικαλέστηκαν την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία εντοπίζει ελλείψεις και ασάφειες στο νομοσχέδιο και υπογραμμίζει ειδικότερα, ότι δεν είναι σαφές αν η άσκηση των αρμοδιοτήτων από την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» θα υπακούσει στο γενικότερο και ειδικότερο σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί, ή θα εκπονηθεί από τα αρμόδια κεντρικά και τοπικά όργανα.