Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Βούτσης: Να κτίσουμε την μεταμνημονιακή Ελλάδα με την κοινωνία όρθια

«Η έκβαση του πολιτικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις με την κοινωνία όρθια και με βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική, προϋποθέτει την ανάπτυξη μακροχρόνιων σταθερών στην περιοχή που θα επιτρέπουν στη χώρα μας να εμφανίζεται και να είναι διαχρονικά πόλος σταθερότητας μέσα στις γενικότερες εξελίξεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Κουκακίου με θέμα “Το πολιτικό μας σχέδιο με προτεραιότητα την κοινωνία και τους πολίτες”.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ενεργητική παρουσία μέσα στην έντονη συζήτηση και τις αντιφατικές διεργασίες που διαμορφώνουν το τοπίο για το «Μέλλον της Ευρώπης» που αποτελεί έτσι κι αλλιώς κατά κοινή παραδοχή «το μεγάλο κάδρο» μέσα στο οποίο ενεργοποιείται τόσο ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση και τη στενή επιτήρηση, όσο βέβαια και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Συνεχίζοντας ο κ. Βούτσης πρόσθεσε πως απαιτούνται και γίνονται έντονες προσπάθειες ώστε να υπάρξει ο μέγιστος συντονισμός σε επίπεδο Βαλκανικών χωρών, τόσο για την ταχύτερη παρουσία τους μέσα στην Ε.Ε., όσο και για την δημοκρατική προσήλωση και την κοινωνική εμβάθυνση στην προσπάθεια για μια νέα αρχιτεκτονική στην Ε.Ε. με ριζοσπαστικές αλλαγές που να αποκλείουν ειδικές οικονομικές ζώνες και νεοαποικιακές περιφερειακές ομαδοποιήσεις.

Θα πρέπει επίσης, είπε, να αποτραπούν νεοεθνικιστικές τάσεις αναδίπλωσης και αποφυγής των αλληλέγγυων πολιτικών όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος καθώς επίσης και να προωθηθεί η κοινωνική σύγκλιση, ζήτημα το οποίο για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., πρόσφατα στο Γκέτεμποργκ.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από τη χώρα μας για τριγωνικές στενές σχέσεις με αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, μέσω και του άξονα με την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «ενεργή στήριξη».

Αυτή μπορεί να είναι η δικιά μας συμβολή για Ειρήνη, Ανάπτυξη και Σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, βεβαίως μέσα και από την επίλυση του Κυπριακού με βάση τις Αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και του Παλαιστινιακού στη βάση της δημιουργίας δυο ισότιμων κρατών, ενώ συγχρόνως θα αναπτύσσεται ένας εξαιρετικά χρήσιμος ενεργειακός κόμβος σε αυτή την περιοχή με προορισμό και αναφορά σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε και πρόσθεσε.

Ενδυναμώνονται έτσι και τα επιχειρήματα μας για τη διαμόρφωση και την απαρέγκλιτη εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής πολιτικής για τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές με το ισχυρό πρόσημο του ανθρωπισμού και της τήρησης των Διεθνών Κανόνων για τους πρόσφυγες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει