Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Βρετανία: Ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος αρνήθηκε ότι απήυθυνε τελεσίγραφο στην Μέι.

Ο επικεφαλής της ομάδας εντός του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού του Ην. Βασιλείου Τερέζα Μέι που ζητεί μια «καθαρή έξοδο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνήθηκε ότι εξέδωσε τελεσίγραφο με το οποίο απειλεί με απόσυρση της στήριξης στην κυβέρνηση εάν υπάρξει πρόταση για παραμονή στην τελωνειακή σύμπραξη με την Ε.Ε.

Σε έγγραφο που συντάχθηκε από το European Research Group, επικεφαλής του οποίου είναι ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, αναφέρεται ότι θα ήταν «αδύνατον» για τη Μ. Βρετανία να πετύχει ουσιαστικές εμπορικές συμφωνίες στο πλαίσιο μιας τελωνειακής σύμπραξης.

«Δεν υπάρχει θέμα τελεσιγράφου, είναι ένα έγγραφο που συντάχθηκε για μια συγκεκριμένη πλευρά της πολιτικής που δεν θα αποδώσει», δήλωσε ο κ. Ρις-Μογκ στο ραδιόφωνο του BBC.

Η υποεπιτροπή της κ. Μέι για το Brexit, που βοηθά να καθοριστεί η κατεύθυνση της πολιτικής για την αποχώρηση από την Ένωση, συνεδριάζει εντός της ημέρας για να συζητήσει τον περιορισμό των επιλογών σε μία από δύο σε ό,τι αφορά τη θέση για μια μελλοντική τελωνειακή ρύθμιση με την Ε.Ε.

Μια τελωνειακή σύμπραξη είναι μία από τις προτεινόμενες επιλογές που η κυβέρνηση της Τ. Μέι έχει καταθέσει για τα τελωνεία, και σημαίνει ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να εισπράττει τους δασμούς της Ε.Ε. που προορίζονται για τα κράτη – μέλη.