Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Xάπι αλά “Έκσταση” στη μάχη κατά του καρκίνου

Δεν είναι το πρώτο ναρκωτικό που μπαίνει στη λίστα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Βρετανοί ερευνητές έκαναν πειράματα με τροποποιημένες μορφές του χαπιού “Έκσταση” και ανακάλυψαν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικές κατά της λευχαιμίας, του λεμφώματος και του μυελώματος.

Έξι χρόνια πριν, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι τα είδη καρκίνου που επιδρούν στα λευκά κύτταρα του αίματος, φαίνονται να ανταποκρίνονται σε ορισμένα “ψυχοτροπικά” φάρμακα, μεταξύ άλλων στα φάρμακα απώλειας βάρους, στα αντικαταθλιπτικά και στα παράγωγα των αμφεταμινών, όπως η ουσία MDMA, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως “Έκσταση”.

Νέα πειράματα από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή της σχολής ανοσολογίας Τζον Γκόρντον, σύμφωνα με τη βρετανική “Independent”, αποκάλυψαν ότι ορισμένες ειδικά τροποποιημένες μορφές της “Έκστασης” ενισχύουν μέχρι 100 φορές την ικανότητα της ουσίας να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα.

Ελπίδες για τη δημιουργία του αντικαρκινικού φαρμάκου

οι έρευνες αυτές είναι ακόμη σε προκαταρκτικά στάδια και πρέπει να επιβεβαιωθούν. Υπάρχει όμως ελπίδα ότι περαιτέρω έρευνες θα οδηγήσουν σε μορφές της ουσίας MDMA, οι οποίες θα μπορούν πλέον να δοκιμαστούν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνους του αίματος. “Αν και δεν επιθυμούμε να δώσουμε ψευδείς ελπίδες στους ανθρώπους, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν τη δυνατότητα να υπάρξουν βελτιωμένες θεραπείες”, δήλωσε ο Γκόρντον.

Η προσαρμογή της “Έκστασης” για τη χρήση της ως αντικαρκινικού φαρμάκου δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Αρχικά, οι ενδείξεις ήταν ότι η αναγκαία δόση MDMA για την θεραπεία ενός όγκου θα απέβαινε μοιραία για τον ασθενή. Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στο να απομονώσουν τις συγκεκριμένες αντικαρκινικές ιδιότητες της ψυχοτροπικής ναρκωτικής ουσίας και ήδη έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο, δημιουργώντας τροποποιημένες μορφές της “Έκστασης” που δεν οδηγούν σε θάνατο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει