Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ξανθός: Το μέλλον της Υγείας στην Ελλάδα μπορεί να είναι ευοίωνο και βιώσιμο

Το τέλος μια μακράς και επίπονης περιόδου για την οικονομία καιτην υγεία στη χώρας μας προσβλέπει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του στο  συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece» που γίνεται σήμερα στην Αθήνα. Όπως είπε ο υπουργός διανύουμε την περίοδο επούλωση των πληγών στη δημόσια περίθαλψη και σιγά – σιγά διασφαλίζεται η ευστάθεια και η κανονικότητα στην καθημερινότητα των δημόσιων δομών περίθαλψης και στη δυνατότητα των πολιτών να έχουν ισότιμη και καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. 

Αυτή την περίοδο όπως τόνισε, οφείλουμε να αναστοχαστούμε για τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στον τομέα της υγείας. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια ασυμμετρία ανάμεσα στις ανάγκες αξιόπιστης και αξιοπρεπούς περίθαλψης των πολιτών της χώρας και τους διαθέσιμους πόρους. Και αυτή η ασυμμετρία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο που θα θέσει κρίσιμες προτεραιότητες για αναγκαίες συνεργασίες.

Επιβάλλεται όπως είπε να υπάρξει εγγυημένη καθολική κάλυψη των αναγκών χωρίς διακρίσεις, ειδικά των ανασφάλιστων,  να ενισχυθεί η μεροληψία υπέρ της Δημόσιας Υγείας και η ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας.

Σ’ αυτό το πεδίο, υπάρχει ειδική ευαισθησία λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας των ημερών, όπως είπε ο υπουργός και η Πολιτεία θέλει να δώσει ένα σαφέστατο μήνυμα με σοβαρότητα και σταθερά βήματα χωρίς δεύτερες σκέψεις και ιδιοτέλεια. «Διερευνούμε το παρελθόν, αποδίδουμε ευθύνες σε όλα τα πρόσωπα που έπαιζαν ρόλο στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου και κυρίως θωρακίζουμε το Σύστημα Υγείας. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η περίοδος της ασυδοσίας και της σπατάλης έχει κλείσει οριστικά. Επιπλέον προχωρούμε σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δίνοντας έμφαση στην κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού, την πρόληψη και τη φροντίδα στην κοινότητα» επεσήμανε ο κ. Ξανθός.  Επίσης, όπως ανέφερε, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η μεταρρύθμιση για την κεντρικοποίηση των προμηθειών καθώς και κάποιες κρίσιμες αλλαγές στο πεδίο του Φαρμάκου ενώ, προχωρά η αλλαγή στη συγκρότηση, στελέχωση, οργάνωση και  διοίκηση των ΤΕΠ στα νοσοκομεία. Επιπροσθέτως γίνεται αναδιοργάνωση για την ιατρική εκπαίδευση και τα συνέδρια υπό εποπτεία του ΚΕΣΥ και αναμόρφωση του πεδίου των ιατρικών εταιρειών αλλά και αλλαγές στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων.

Ειδικά στο πεδίο του Φαρμάκου, όπως τόνισε, η εξίσωση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και αυτό που προέχει είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά αφορούν αξιόπιστα φτηνά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, είτε σύγχρονα καινοτόμα, που έρχονται στην κυκλοφορία αυτή την περίοδο.  «Πρέπει να συνδυάσουμε το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες και από την άλλη, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας αλλά και να είμαστε συνεπείς απέναντι στους δανειστές» τόνισε ο υπουργός.

Αλλαγές στην επιτροπή ΗΤΑ

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μεθοδεύονται αλλαγές στο πεδίο της αξιολόγησης και είναι υπό εφαρμογή ο νόμος για την επιτροπή ΗΤΑ η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί και να προχωρά στην αξιολόγηση φαρμάκων, όχι μόνο με οικονομικά κριτήρια. Επίσης γίνεται σοβαρή αναβάθμιση στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.  Η νέα επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα μπορέσει να συνεχίσει τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί  από την προϋπάρχουσα επιτροπή.

Διακρατικές συμφωνίες στο χώρο του φαρμάκου

Πέρα από τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός, χρειάζεται και μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση της διακρατικής συνεργασίας με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου βάση της Πρωτοβουλίας της Βαλέτα, ώστε να υπάρχει μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία. Επίσης, απαιτείται κοστολόγηση της συνταγράφησης με σύγχρονα μέσα και φίλτρα, με πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες που δεν θα βρίσκουν έδαφος συμπεριφορές παθογένειας του παρελθόντος.

«Θα επιδιώξουμε αλλαγές και στο πεδίο της τιμολόγησης αλλά και στο πεδίο της αποζημιωτικής πολιτικής. Έχουμε ανοίξει διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη και το επόμενο διάστημα μπορούμε να πάμε σε ορισμένες πρώτες μετρήσιμες αλλαγές που να βελτιώνουν το σημερινό πλαίσιο το οποίο παρήγαγε στρεβλώσεις. Το μέλλον της Υγείας στη χώρα μας μπορεί να είναι και ευοίωνο και βιώσιμο» τόνισε ο υπουργός κλείνοντας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει