Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Υεμένη: Αεροπορική επιδρομή στο κτήριο της προεδρίας

Για πρώτη φορά έγινε σήμερα στόχος αεροπορικής επιδρομής το κτήριο της προεδρίας στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, το το οποίο χρησιμοποιούν οι σιίτες αντάρτες Χούτι Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το συγκρότημα των γραφείων της προεδρίας, όπως δήλωσαν κάτοικοι της πόλης, που βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, μια εμπορική τράπεζα και πολλά εμπορικά καταστήματα, αλλά και την Κεντρική Τράπεζα.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα από αυτή την αεροπορική επιδρομή, την οποία το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούτι al Massirah απέδωσε στον υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικό συνασπισμό που δρα στην Υεμένη από το 2015 υπέρ του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Η επιδρομή σημειώθηκε λίγες ώρες αφού η σαουδαραβική αεράμυνα αναχαίτισε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες εναντίον του νότιου τμήματος της Σαουδικής Αραβίας. Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την επαρχία Άμραν της Υεμένης, νότια της Σανάα, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι εκπρόσωπος του συνασπισμού προσθέτοντας ότι στόχος των πυραύλων ήταν κατοικημένες περιοχές, όμως αναχαιτίστηκαν χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματικό πρόκειται «για μια ακόμη απόδειξη» ότι το Ιράν παρέχει όπλα στους αντάρτες Χούτι, οι οποίοι έχουν αυξήσει από τον προηγούμενο Νοέμβριο τις επιθέσεις με πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτικά τους Χούτι, όμως αρνείται ότι τους βοηθά στρατιωτικά.