Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ζάεφ: Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει κατανόηση για την ταυτότητά μας

“Η Ελλάδα δείχνει κατανόηση για την ταυτότητά μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στον τηλεοπτικό σταθμό TV24 Vesti την Παρασκευή, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις.

Όπως σημειώνουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο Ζάεφ ανέφερε ότι η χώρα του και η Ελλάδα βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, σημειώνοντας πως μόνο το όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι στο τραπέζι. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, που σχετίζονται με το εύρος χρήσης της ονομασίας.

“Είμαι ο πρώτος Μακεδόνας πρωθυπουργός που λέει ότι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έχει γίνει αποδεκτή από εμάς, κίνηση που συνέβαλε στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική πλευρά έχει δείξει κατανόηση για την ταυτότητά μας”, είπε επί λέξει ο Ζάεφ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι επιθυμεί οι δύο χώρες να λύσουν μόνες τους το ζήτημα της ονομασίας, γιατί έτσι θα καταφέρει η πΓΔΜ να επωφεληθεί περισσότερο, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

“Εάν έχω μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό μου, Αλέξη Τσίπρα, αυτό πιθανότατα θα σημάνει ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τους πολίτες των δυο χωρών”, είπε σε άλλο σημείο και αποκάλυψε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα στη Σύνοδο της ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Τέλος, υπενθύμισε πως η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού ήταν δείγματα καλής θέλησης από πλευράς της πΓΔΜ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει