Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ζάεφ: Θέμα ημερών η συνομιλία με Τσίπρα

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι θέμα ημερών, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mia, σε δηλώσεις του ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως δημιουργούνται οι απαιτούμενες συνθήκες, προκειμένου να επικοινωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του.

Ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για ευαίσθητο ζήτημα για την Αθήνα και τα Σκόπια και δήλωσε αισιόδοξος πως η διαδικασία φθάνει προς το τέλος της.

Τη Δευτέρα, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για αναστοχασμό λίγων ημερών από την πλευρά των Σκοπίων, τονίζοντας ότι αίσθησή του είναι πως σε λίγες μέρες τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα έρθει η συμφωνία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα ξεπεραστούν». Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό η συμφωνία θα είναι ένας καλός συμβιβασμός από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων δεν ανακατεύθηκε ο ξένος παράγοντας σε κανένα σημείο, ενώ ανέφερε ότι κάποιες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», χωρίς erga omnes. Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία – Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη» και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει