Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, όχι συμφωνία για το όνομα

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το όνομα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στις αρχές, καθώς και στη νομική πλευρά της συμφωνίας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της χώρας του συνεχίζει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας. «Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στη λύση», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για συμφωνία επί της αρχής.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι πολίτες της χώρας του θα έχουν τον τελευταίο λόγο, καθώς η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Είπε επίσης ότι η «μακεδονική» -όπως τη χαρακτήρισε- γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα πάντως, σε δική του δήλωση, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκιόρκι Ιβανόφ εξέφρασε την αντίθεσή του σε ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Τέσσερα ερωτήματα Ν.Δ. για τις δηλώσεις Ζάεφ

Να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και «να πάψουν να κρύβονται», κάλεσε η Νέα Δημοκρατία τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ.

Σε ανακοίνωσή της, η Πειραιώς σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”».

Η Ν.Δ. υπογράμμισε πως η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

  1. «Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;»
  2. «Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;»
  3. «Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;»
  4. «Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;».

«Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται», κατέληξε στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

Μαξίμου: Να μην βιάζεται η Ν.Δ., μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία

«Η Ν.Δ. δεν χρειάζεται να βιάζεται, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Τονίζει ακόμη πως η Ν.Δ. «θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει».

Όπως αναφέρει το Μαξίμου «το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου “Μακεδονία” από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».

«Επομένως, καλό είναι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει