Άλλη μία τροπολογία του Μεϊκόπουλου δεκτή από την Κυβέρνηση

Για την απόδοση των εισπραχθέντων προστίμων των ΚΤΕΛ στον «Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών» του ΟΑΕΔ

Δεκτή έγινε άλλη μία τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με θέμα την παραχώρηση των ποσών των προστίμων που επιβάλλονται στους εργαζομένους των ΚΤΕΛ, ως πειθαρχικές ποινές, στον «Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών» του ΟΑΕΔ.

Η τροπολογία κατετέθη, από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στο σχέδιο Νόμου «Ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης (ΕΕ L 94/1/28.3.2014) και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού που ψηφίστηκε στις 4.8.2016.

Με την εν λόγω τροπολογία – προσθήκη τα εισπραχθέντα ποσά από τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους υπαλλήλους των ΚΤΕΛ ως πειθαρχικές ποινές, θα αποδίδονται στον «Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών» του ΟΑΕΔ, αντί να αποτελούν έσοδα των οικείων ΚΤΕΛ.

Αρχικά με την διάταξη του άρθρου 16 του π.δ. 229/1994, τα ποσά των προστίμων που επιβάλλονταν στους εργαζόμενους ως πειθαρχικές ποινές αποδίδονταν στην Εργατική Εστία και το αντίγραφο της κατάθεσης κοινοποιούνταν υποχρεωτικά στο τοπικό Εργατικό Κέντρο. Στη συνέχεια αυτό διαφοροποιήθηκε με την διάταξη του άρθρου 17 του π.δ. 246/2006 (Γενικός Κανονισμός Προσωπικού ΚΤΕΛ), και τα ποσά από τα πρόστιμα που επιβάλλονταν αποτελούσαν έσοδα των οικείων ΚΤΕΛ. Και ενώ με το άρθρο 34 του Ν. 4144/2013 συστάθηκε ο «Ενιαίος Λογαριασμός για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών», που επιτελεί αντίστοιχη λειτουργία με αυτήν του καταργηθέντος «Οργανισμού Εργατικής Εστίας», αυτός στερούνταν του εν λόγω οικονομικού πόρου. Επιπλέον, όπως επεσήμανε με την από 5.8.2016 ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) η οποία και χαιρέτισε την νέα νομοθετική ρύθμιση, υπήρχε ο κίνδυνος καταχρηστικής άσκησης της πειθαρχικής εξουσίας από τα ΚΤΕΛ και επιβολής χρηματικών προστίμων στους εργαζόμενους, με στόχο το αντίστοιχο οικονομικό όφελος.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την νομοθετική αυτή ρύθμιση υπηρέτησε για ακόμα μια φορά την αρχή του προεξέχοντος κοινωνικού κράτους, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του βουλευτή Μαγνησίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει