Άμεση η θεσμική αντίδραση για το φράγμα “Παναγιώτικο”

Απο τους Βουλευτές Μαγνησίας Χρυσοβελώνη και Μεϊκόπουλο αλλά και τον Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνη Γιώργο Σούρλα

Άμεση ήταν η αντίδραση των θεσμικών εκπροσώπων του Νομού Μαγνησίας, μετά την δημοσίευση, από το e-Volos.gr, της για πολλοστή φορά κραυγής αγωνίας του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Νικολάου Φορτούνα εις ότι αφορά το φράγμα “Παναγιώτικο”, σχετικά με το θέμα της διαρροής μεγάλων ποσοτήτων νερού και στους κινδύνους σχετικά με την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, ο οποίος μάλιστα αυτή τη φορά αποκάλυψε πως η διαρροή πιθανών να οφείλεται σε κατασκευαστικές κακοτεχνίες, δίνοντας στη δημοσιότητα σειρά σχετικών φωτογραφιών.

Με την διατυπωθείσα άποψη, που εκφράστηκε από το e-Volos.gr, μέσω άρθρου του Διευθυντή του Αντώνη Κουμιώτη, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε …ΕΔΩ, ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση της Δικαιοσυνής, φαίνεται να συμφωνούν και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, τόσο της Βουλευτή Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη με ερώτησή της προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, όσο και του Βουλευτή Μαγνησίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου με αναφορά του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, καθώς επίσης και η δήλωση του συμπολίτη Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργου Σούρλα, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι θα πρέπει να αναζητηθούν οι όποιες ευθύνες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ: Να αναζητηθούν οι ευθύνες για το Παναγιώτικο

Έστω και με καθυστέρηση δέκα και πλέον ετών πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες όχι μόνο για το υπερδιπλάσιο κόστος κατασκευής, αλλά και για την ποιότητα του έργου που σήμερα διαπιστώνονται τα προβλήματα με τις διαρροές και τους κινδύνους που επισημαίνει ο Δήμος της περιοχής. Δυστυχώς, τονίζει ο Γ. Σούρλας, όχι μόνο δεν ελήφθησαν τότε υπόψη οι καταγγελίες, αλλά δέχθηκε επικρίσεις ο ίδιος και από τον τότε περιφερειάρχη με την κατηγορία της σκανδαλολογίας και μάλιστα όταν συγκεκριμένα στις 17/10/2000 επισήμανε:

«Ενώ στη μελέτη προβλεπόταν για την κατασκευή του αγωγού εκτροπής 3.300 m3 εκσκαφών, τελικά απαιτήθηκαν 9.400 m3. Για το σκυρόδεμα προβλεπόταν 58 m3, τελικά απαιτήθηκαν 472 m3. Για τον αγωγό εκτροπής ενώ προβλεπόταν πλάτος πυθμένα 1,60 μ., τελικά απαιτήθηκε πλάτος κατά μέσο όρο 4,6 μ. δηλαδή το τριπλάσιο.

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στη διαπίστωση ότι πρόκειται για πρόχειρη μελέτη, παραλείψεις και ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων που κόστισαν 2 δις επιπλέον.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του σώματος του φράγματος κρίθηκαν ακατάλληλα. Το δε λατομείο που προγραμματίστηκε η εξόρυξη δεν παρείχε το κατάλληλο υλικό.

Εάν σε αυτό προστεθεί και η εμφάνιση ρωγμών κατολίσθησης στον πυθμένα του υπερχειλιστή, τότε βάσιμα υποστηρίζεται ότι το έργο είναι αμφιβόλου ποιότητος. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες και πρωτίστως πολιτικές αφού η κυβέρνηση έσπευσε λίγες ημέρες προ των εκλογών να αναθέσει το έργο για κομματικά οφέλη και δεν παρείχε τον απαιτούμενο χρόνο για μία πλήρη μελέτη. Δυστυχώς το Υπουργείο Γεωργίας τηρεί ένοχη σιωπή και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ωστόσο όμως επιβάλλεται εάν η Κυβέρνηση συνεχίσει να αδιαφορεί για την ποιότητα και το κόστος του έργου να επέμβει ο εισαγγελέας για να αναζητηθούν και να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις».

To Παναγιώτικο κατέληξε ο Γ. Σούρλας, είναι μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοτεχνίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, φαινόμενα, που οδήγησαν τη χώρα μας στην οικονομική κατάρρευση και γι’ αυτό πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να υποστούν τις συνέπειες του οικονομικού και περιβαλλοντολογικού εγκλήματος.

ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Με το νερό και την δημόσια υγεία δεν παίζουμε

Τις πολύ αρνητικές συνέπειες για την περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου από την αυξανόμενη διαρροή νερού στο φράγμα Παναγιώτικο επισημαίνει με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών η Βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Τα προβλήματα στο εν λόγω φράγμα είναι καταγεγραμμένα από χρόνια. Μάλιστα η κ. Χρυσοβελώνη είχε αναδείξει το ζήτημα και στο παρελθόν με σχετική αναφορά (4.9.2012) που είχε καταθέσει τεκμηριώνοντας τότε την συνεχώς αυξανόμενη διαρροή. Ωστόσο ουδέποτε έγιναν οι απαιτούμενες από την πολιτεία ενέργειες.

“Έφτασε επιτέλους η ώρα οι αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κατάματα. Δεν επιτρέπεται, την στιγμή που ο Δήμος Νοτίου Πηλίου καταγράφει την χαμένη ποσότητα νερού στα 158 κυβικά μέτρα ανά ώρα, η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αδιαφορεί, αμφισβητώντας τα καταγεγραμμένα νούμερα. Οι διαστάσεις της διαρροής επιβάλλουν την άμεση λήψη πρόνοιας, με δεδομένο ότι τους θερινούς μήνες η ημερήσια κατανάλωση νερού τριπλασιάζεται”, υποστήριξε η κ. Χρυσοβελώνη.

Με την ερώτησή της η Βουλευτής καλεί τους Υπουργούς να δώσουν απαντήσεις για το αποτέλεσμα των τυχών κινήσεων που έχουν δρομολογήσει μέχρι σήμερα για το Παναγιώτικο και κυρίως ζητά να ενημερωθούν, τόσο η ίδια όσο και κυρίως οι κάτοικοι των περιοχών που υδροδοτούνται από το φράγμα, για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του.

“Στο θέμα της αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων είμαι κάθετη. Πρωτίστως είμαι παρούσα για να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις στην προώθηση των συμφερόντων των Μαγνησιωτών. Όσα τεκταίνονται στο Δήμο Νοτίου Πηλίου είναι τραγελαφικά. Με το νερό και την δημόσια υγεία δεν παίζουμε” δήλωσε η κ. Χρυσοβελώνη.

Αναφορά ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΥ στον υπουργό Περιβάλλοντος

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο

Θέμα: Συνέχιση της διαρροής στο Φράγμα Παναγιώτικο του Δήμου Νοτίου Πηλίου

Ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μεταβιβάζει ως αναφορά, επιστολή που του επέδωσε ο κύριος Λεγαντής Κωνσταντίνος, εντεταλμένος σύμβουλος και υπεύθυνος του Τομέα Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Η συγκεκριμένη επιστολή περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες μετρήσεις που αφορούν στη διαρροή του Φράγματος Παναγιώτικου του Δήμου Νοτίου Πηλίου και δίνει ενημερωτικά στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ρήγμα που παρουσιάστηκε τους προηγούμενους μήνες.

Όπως αναφέρει ο κ. Λέγαντής στην επιστολή «από τα στοιχεία για τη χρονική περίοδο των 7 μηνών διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία σημαντική αύξηση στην διαρροή του Φράγματος, από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα η οποία έχει φτάσει τα 240m3/h. Παρατηρείται, επίσης, ότι από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, η διαρροή διπλασιάστηκε».

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει παρουσιαστεί μείωση στη στάθμη του ταμιευτήρα, αλλά υπάρχει εκτίμηση με βάση τις μετρήσεις ότι πιθανόν να υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια νερού κατά τους θερινούς μήνες με αποτέλεσμα την επάρκεια του νερού και την ασφάλεια των κατοίκων κατάντη του φράγματος.

Τέλος, η επιστολή περιλαμβάνει το αίτημα του Δήμου Νοτίου Πηλίου για σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων με εμπειρία στο συγκεκριμένο τύπο φράγματος (λιθόρριπτο με πλάκα σκυροδέματος) και παράλληλα να δοθούν τα οικονομικά και τεχνικά μέσα ώστε να βρεθεί λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα της περιοχής
Επισυνάπτεται η επιστολή

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 20/5/2013

Ο καταθέτων βουλευτής

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Untitled-1.jpg

Untitled-2.jpg

Untitled-3.jpg

Μπορεί επίσης να σας αρέσει